Sabine Kooloos: ,,Een matras mag soepel zijn, maar niet slap. Of stevig, maar niet hard.”
Sabine Kooloos: ,,Een matras mag soepel zijn, maar niet slap. Of stevig, maar niet hard.” Rinus van Denderen

Een bed en matras voor elke slaapwens

26 september 2022 om 09:58 Zorg

VOORTHUIZEN Aan de buitenkant zien bedden en matrassen er doorgaans vrijwel hetzelfde uit, maar wat voor effect ze hebben tijdens het slapen, is steeds weer anders. Er zijn daarvoor allerlei systemen en constructies ontwikkeld. Wie daar alles van weet is Sabine Kooloos, van Kooloos Slaapspecialist.

In de ruime winkel in Voorthuizen staat een groot aantal bedden en matrassen uitgestald. Ware slaapluxe, maar hieruit het voor jou juiste bed kiezen, is nog niet zo makkelijk, weet ook Sabine Kooloos. ,,Hoe een bed er uitziet, dat kunnen klanten zelf bepalen naar hun smaak. Maar hoe het ligt, dat proberen wij af te stemmen op de individuele personen.” 

En die kunnen nogal verschillen qua lichaam en bedwensen. Dat heeft weer consequenties voor bedsystemen en matrassen wat betekent dat in de echtelijke sponde de ene helft niet altijd exact hetzelfde hoeft te zijn als de andere helft. ,,Zo bestaan matrassen uit verschillende materialen”, zegt Kooloos. ,,Het ene geeft extra ondersteuning, het andere is weer drukverlagend. Er zijn ook matrassen met extra contourvorming waar je schouder of heup nog iets dieper in kan wegzakken dan in een gemiddeld matras.”

VAN SOEPEL NAAR STEVIG Tegenwoordig noemen we een geheel gestoffeerd bed al een boxspring, maar eigenlijk is dat het onderste gedeelte van een bed. Daar zit vering in en daarop ligt meestal een pocketveer matras waar een mooie stof omheen zit en waar weer een topper op ligt, zegt Kooloos. ,,Een pocketveer geeft over het algemeen wat extra steun. De draaddikte van de stalen pocketveren bepaalt in verschillende zones de soepelheid. In de schouderzone is dan bijvoorbeeld een andere draaddikte, lengte of vorm toegepast. In dit soort matrassen heb je veel variaties van soepel naar stevig en dan kun je ook nog kiezen tussen verschillende materialen als afdekking koudschuim, traagschuim, latex, paardenhaar of natuurlatex als afdekking. Zo kun je je eigen soepele nestje bouwen.” 

OVERCOMPENSEREN Klanten willen bij hun keuze nog wel eens overcompenseren omdat ze hun huidige matras te  zacht vinden en dan voor een hard matras willen kiezen. Maar met zacht bedoelen ze eigenlijk slap, zegt Kooloos. ,,En daar proberen wij altijd voor te waken. Want een matras mag soepel zijn, maar niet slap. Of stevig, maar niet hard. Bij een hard matras lig je er op en niet er in. Dan ga je een beetje vervormen. Je kunt je bekken niet kantelen en daardoor ontspant je onderrug niet. Je ligt dan met een holle rug. Of als je op je zij ligt, kunnen je schouders niet weg en ga je een beetje scheef liggen. Dus een matras moet wel je lichaamsvorm kunnen opnemen. Dat kunnen we per persoon afstemmen.”

EXTREME VERSCHILLEN Soms krijgt Kooloos te maken met extreme verschillen tussen bedpartners wanneer een van hen bijvoorbeeld een reumatische gevoeligheid heeft. ,,Dan moet je zo min mogelijk druk hebben en zoeken we het niet in pocketveren, maar in traagschuim. Daar waar nodig vormt dat zich en zakt het mee met je lichaam. Daardoor is er geen zoneverdeling nodig. En er zijn ook varianten met latex voor als je het specifieke gevoel van traagschuim niet fijn vindt. Toch kan de partner pocketveer juist wel prettig vinden. We proberen dan met de hoogtes zodanig uit te komen dat het naast elkaar past.” 

Twee totaal verschillende matrassen in één bed kan dus. ,,Wij leveren eigenlijk niets anders dan maatwerk. Vaak gaat het om kleine verschillen, maar soms komen er ook stellen met totaal verschillende wensen. Dan gaan wij die puzzel compleet maken.”

Aangeboden door Kooloos Slaapspecialist

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie