Afbeelding
Foto: Pixabay

Inkomstenbelasting als zzp’er, hoe werkt het en hoeveel betaal ik?

31 mei 2022 om 13:42 Partnercontent

De situatie dat je als werknemer heel je werkzame leven bij één baas aan het werk bent komt in Nederland steeds minder vaak voor. Wie het nu nog veertig jaar weet vol te houden bij dezelfde werknemer verdiend zeker respect. Vooral de jongere generatie werknemers zoekt vaak na een paar jaar elders naar verdere carrièremogelijkheden. Heb je een specialistisch beroep, werk je in de ict, in de zorg of horeca, dan liggen banen op dit ogenblik voor het oprapen. Wil je je eigen werktijden bepalen en zelf kiezen welke klus je wilt doen tegen een door jouw bepaalde vergoeding dan kan een eigen bedrijf als zzp’er een ideale uitgangssituatie zijn. Maar hoe werkt dat precies?

Door het tekort op de arbeidsmarkt kiezen steeds meer werknemers er voor om als zelfstandige door te gaan en hun kennis in een eigen onderneming of als zelfstandige zonder personeel te gaan inzetten. Wie denkt dat in 2021 vanwege de covid minder mensen een onderneming zijn gaan starten heeft het mis. Ondanks de onzekere economische situatie en zware tijden voor diverse branches zoals de horeca en ondernemers met een fysieke winkel hield dat veel starters niet tegen om een nieuwe onderneming te gaan beginnen. Daarbij komt ook de materie van te betalen inkomstenbelasting voor zzp’ers bij kijken.

Zo kwamen er de corona jaren 2020 en 2021 respectievelijk 68 duizend en 163.000 bedrijven bij. Daardoor telde Nederland op 1 januari 2022 voor het eerst meer dan 2 miljoen bedrijven. Veel van die nieuwe maar ook bestaande bedrijven profileren zich met hun bedrijvigheid op internet. Zo is het aantal webwinkels sinds 2020 met meer dan de helft gestegen. Omdat er steeds meer Nederlanders als zzp’er aan de slag gaan is er bij werknemers een steeds grotere vraag naar goed personeel. Er is dit jaar echt een schreeuwend tekort.

Dat is ook het geval in Barneveld. Daar is op dit ogenblik een fors oplopend personeelstekort. Het lijkt voor deze groep ondernemers een soort tweede crisis na de corona pandemie. Er wordt zwaar gedacht over verdergaande automatisering of het aantrekken van buitenlandse werknemers om het tekort aan te vullen.

Wetswijzigingen

Ben je dit jaar als zzp’er of eenmanszaak aan de slag gegaan dan heb je meteen te maken met een aantal wetswijzigingen. Als eerste daalt de zelfstandigenaftrek waardoor je minder belastingvoordeel hebt. Ook zijn alle woonadressen van ondernemers en bestuurders afgeschermd in het handelsregister. Wel zijn er veranderde subsidieregelingen wanneer je van plan bent je bedrijf te verduurzamen.

Verder zal het bekend zijn dat je met je eigen onderneming belastingen moet betalen. Dat is bijvoorbeeld inkomstenbelasting voor eenmanszaken. De meeste zzp’ers doen dat elk kwartaal. De Belastingdienst wil dat je dat steeds binnen een maand na het verstrijken van het kwartaal doet. Een in te stellen alert voorkomt dat te laat bent met het invullen van de wettelijke verplichte omzetbelasting.

Hoeveel

Het bedrag dat je elk kwartaal zal moeten betalen hangt af van kosten die je maakt en hoeveel omzet en winst je behaald. Om dit overzichtelijk te houden heb je tegenwoordig het aanbod van verschillende digitale of online boekhoudprogramma’s. Het hangt van de complexiteit van je onderneming af of je deze boekhouden zelf doet of gaat uitbesteden.

advertentie
advertentie
advertentie