Afbeelding
Foto: Pexels

Hoe werkt een lavalamp precies?

3 september 2021 om 11:52 Partnercontent

Lavalampen waren een rage in de jaren zestig, wat het perfecte moment was om iets te debuteren dat zo’n trippy ogende scène creëerde. De uitvinder van de vloeibare bewegingslamp, Edward Craven Walker, zei naar verluidt dan ook ooit: “Als je mijn lamp koopt, hoef je geen drugs te kopen.” De afgelopen jaren zijn ze wat minder populair geweest, maar de gekleurde lavalampen van Directlampen zijn inmiddels weer helemaal in opkomst. Met name in een kinderkamer kan zo’n lamp natuurlijk erg leuk zijn, dus koop voor de volgende verjaardag van je kind een lavalamp in deze webshop! Helaas hebben ze wel als nadeel dat ze niet heel veel licht geven, dus het zal alsnog nodig zijn om een plafondlamp op te hangen in de ruimte. Een lavalamp past hier gelukkig heel mooi bij. Hoe zo’n lamp werkt, kun je hieronder lezen! 

Het concept van een lavalamp 

Het concept achter deze unieke lampen is vrij eenvoudig: neem twee materialen die niet mengen en voeg ze samen. In dit geval is het eigenlijk was en water. Wanneer de was wordt verwarmd door de gloeilamp in de bodem van de lamp, gaat het van dichter dan het water, het zinkt hierdoor dus naar de bodem, naar de lichtere van de twee materialen, waardoor het begint te drijven. Wanneer de was de bovenkant van het licht bereikt, wat het punt is dat het verst van de warmtebron verwijderd is, koelt het af. Het wordt hierdoor dus weer zwaarder en zinkt. De hele verwarming en koeling herhaalt zich dan keer op keer, waarmee je het concept van een lavalamp kent. 

Zo werkt een lavalamp

Zoals we al zeiden, zitten er twee componenten in de lavalamp: een wasverbinding en een vloeibare verbinding. De was is hierbij de lava. Dit zou een mengsel zijn van paraffine en perchloorethyleen, oftewel PERC, ook bekend als stomerijvloeistof of remreiniger. Het vloeibare deel is een mengsel van gedestilleerd water, zuiver zout, antivries (ethyleenglycol) en een kleurstof. De twee verschillende mengsels worden vervolgens verzegeld in een hittebestendige glazen container, die vervolgens op de warmte-/lichtbron wordt geplaatst. Vaak is dit een gloeilamp van 40 watt. De exacte verhoudingen van alle componenten in zowel de water- als de waselementen moeten zorgvuldig worden gekalibreerd om hun soortelijk gewicht op één lijn te brengen om de lavalamp te laten werken zoals verwacht. Als dit niet goed gedaan wordt, kan de was in kleine klodders uiteenvallen op gewoon op een plaats blijven hangen. Hoewel de details als een handelsgeheim worden beschouwd, is het inmiddels al wel duidelijk hoe je zelf een lavalamp kunt maken. Natuurlijk kun je ook gewoon een lavalamp kopen, wat vaak beter werkt en ook mooier is.

Een paar belangrijke notities

Zoals je waarschijnlijk aan de ingrediënten kunt zien, zijn de componenten van een lavalamp behoorlijk giftig. Dit is het geval als je zo’n lamp gekocht hebt, maar ook als je het zelf gemaakt hebt. Je moet dus beslist voorzichtig omgaan met de inhoud van een lavalamp en het al helemaal niet gaan drinken, dit kan tot veel problemen leiden. Als je wilt proberen een eenvoudige, niet-giftige variant van een lavalamp te maken met materialen die je waarschijnlijk thuis hebt, koop dan een eenvoudige lavalamp die je zelf kunt maken dus. Ben je op zoek naar een lavalamp maar wil je niet een echte lavalamp kopen? Je kunt dan een van de vele lavalamp apps downloaden op je smartphone. Hierdoor krijg je dus de effect van een lavalamp, terwijl je hier geen geld voor uit hoeft te geven. Handig, toch?! Toch is een echte lavalamp wel mooier, dus koop dit of maak het zelf! 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie