Afbeelding
Joinuz

Zo bewaak je ook in deze onzekere tijden de balans tussen werk en privé

9 september 2020 om 15:48 Partnercontent

Een goede balans tussen je werkende bestaan en je privéleven is voor de meeste mensen erg belangrijk. In de voorbije maanden is dat voor velen van ons actueler geworden dan ooit. Door het coronavirus zijn we immers massaal thuis komen te werken. Tel daarbij op dat we door de opkomst van smartphones ook al ieder uur van de dag aan staan en bereikbaar zijn, en je hebt twee ingrediënten voor een onontwarbare mix van werk en privé die allerminst wenselijk is.

In dit artikel lees je meer over de gevaren die dit met zich meebrengt. Daarnaast kijken we hoe werken als zzp’er en in de detachering aan de slag te gaan hier een uitweg in kunnen bieden.

Dé tijd om de detachering in te gaan?

Organisatie Joinuz - gespecialiseerd in detachering zorg en detachering overheid - ziet een duidelijke tendens dat steeds meer mensen kiezen voor (tijdelijke) detachering, vaak als zzp’er. Dit heeft verschillende voordelen. Zo geeft het je de mogelijkheid om te werken aan verschillende, dynamische opdrachten bij jou in de regio. Daarmee voorkom je niet alleen dat je in een sleur terecht komt door te lang voor dezelfde werkgever te werken, maar een opdrachtgever bij jou in de buurt maakt het natuurlijk gemakkelijker om de juiste balans tussen werk en privé te onderhouden.

Niet voor niets scoort Joinuz ook zelf hoog in de top 50 van Vitaalste Bedrijven van Nederland. Een plek op deze lijst betekent dat de organisatie investeert in de gezondheid, lifestyle en het energielevel van werknemers. In de huidige tijd komt dat erop neer dat Joinuz haar werknemers voorziet van praktisch advies om efficiënt en prettig thuis te werken en ook toeziet op de opvolging van die tips. Want juist als je vanuit huis werkt, is het bewaken van de balans tussen werk en privé belangrijker dan ooit.

Waarom is die balans tussen werk en privé eigenlijk zo moeilijk te vinden?

Dat we die balans zo moeilijk kunnen vinden en onderhouden heeft een wetenschappelijke reden en die reden zit in ons hoofd. Dat hebben we te danken aan onze neocortex, die ervoor zorgt dat we onze impulsen kunnen bedwingen. Heel prettig, want dat is waardoor we ons geciviliseerd kunnen gedragen. Maar met een overload aan prikkels - van smartphone en een overlopende mailbox tot alle afleidingen die thuiswerken met zich meebrengt - heeft de neocortex het daar drukker mee dan ooit.

Natuurlijk is het ook niet voor niets dat er steeds meer mensen thuis komen te zitten met een burn-out of andere stress en spanningsgerelateerde klachten. Onze hersenen staan altijd in de denkstand en we vragen daarmee heel veel van ons lichaam en onze gezondheid. Waar je aan het einde van een werkdag op kantoor de deur achter je dicht kon trekken en je werk fysiek achter je kon laten, is dat bij thuiswerken een heel stuk lastiger.

En daar ligt nog een belangrijk voordeel van werken als gedetacheerde zzp’er, zegt Joinuz. De wisselende opdrachten zorgen immers niet alleen voor dynamiek in je werkende leven, maar ook dat je na afronding van een opdracht - of je nu op locatie of vanuit huis werkt - je werk weer echt los kunt laten. Heb je dan behoefte aan een break tot je een volgende opdracht begint, om weer wat meer tijd te besteden aan de privé-kant van je balans? Dan is dat uiteraard ook geen enkel probleem.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie