Grafisch vormgever Jaco van den Hudding was de afgelopen maanden geregeld in de natuur van Het Paradijs te vinden.
Grafisch vormgever Jaco van den Hudding was de afgelopen maanden geregeld in de natuur van Het Paradijs te vinden. Pauw Media

'Plotseling zat ik weer op m'n zolderkamer'

20 juli 2020 om 06:28 Mensen

BARNEVELD Jaco van den Hudding (43) kijkt met gemengde gevoelens terug op de afgelopen maanden. Terwijl de grafisch vormgever uit Barneveld zich zorgen maakte over de gezondheidsrisico's van het onbekende virus zag hij zakelijke opdrachten wegvallen. Ondertussen trok hij vaker dan ooit de natuur in, kon hij het recente overlijden van z'n vader in alle rust een plekje geven en genoot hij volop van de tijd met z'n gezin.

De zomervakantie staat voor de deur. Heb je vakantieplannen?
Ja, we hopen met ons gezin twee weken naar Duitsland te gaan. Eerder dit jaar dacht ik 'die vakantie wordt niks'. Er was veel onzekerheid. Zouden wij ook in het ziekenhuis belanden? Grote zorgen maak ik me nu niet meer en de tijd dat ik dagelijks op internet speur naar cijfers over ic-opnames en besmettingen is voorbij. Op dit moment heb ik eerlijk gezegd meer aandacht voor de weersvoorspellingen voor onze vakantiebestemming (lachend).

Meerdere virologen verwachten in het najaar een tweede golf. Jij ook?
Ik ben natuurlijk geen viroloog, maar ik ben er wel een beetje bang voor. De mensen gaan dan weer meer naar binnen en je merkt nu al dat niet iedereen zich even goed aan de maatregelen houdt. We zijn nog niet van corona af.

Hoe is het om in coronatijd zzp'er te zijn?
Ik heb er nog net zoveel plezier in als voor corona. Wel heb ik de ontmoetingen met collega-ondernemers en klanten gemist en zag ik in de eerste maanden omzet wegvallen. Klanten bevroren hun reclamecampagnes en hadden op dat moment geen hulp meer nodig bij het vormgeven van hun ideeën. Ook evenementen en muziekconcerten vielen weg, waardoor ik geen promotiemateriaal hoefde te verzorgen. Aan de andere kant kwamen er door corona juist ook weer nieuwe opdrachten binnen van bedrijven die met nieuwe concepten snel wilden inspelen op de veranderde situatie. De agenda is inmiddels weer aardig gevuld. Als ondernemer ben ik daar natuurlijk blij mee, maar achteraf gezien vond ik de rustige maanden maart en april echt een verademing.

In welk opzicht?
Het was prettig om even tot rust te kunnen komen na een periode van waken en werken. In de eerste maanden van dit jaar ging de gezondheid van mijn vader achteruit, op 6 maart is hij overleden. Ik zat nog volop in de rouwverwerking toen het coronavirus opdook in Nederland.

Net als iedereen ging je thuiswerken. Hoe beviel dat?
Plotseling zat ik weer op de zolderkamer waar ik mijn bedrijf ooit ben begonnen. Dat voelde al snel vertrouwd en het was erg fijn om veel tijd met Joas (8) en Christine door te brengen. De agenda's waren leeg, alle sociale verplichtingen waren weggevallen. Alleen werk en thuisonderwijs bleven over. Er was tijd genoeg om samen te genieten van de digitale dagopening van school, een wandeling door de wijk, een potje voetballen en leuke spelletjes.

En je was meer dan ooit in de natuur te vinden.
Het was geweldig om de ontluikende natuur zo bewust mee te maken, onder meer in Het Paradijs. In maart was alles nog kaal en ik zag de bomen en struiken letterlijk met de week groener worden. Het voelde alsof de natuur was gereset. Auto's en vliegtuigen stonden stil, de lucht leek schoner dan ooit en je hoorde overal vogels fluiten.

Wat heb je de afgelopen maanden het meest gemist?
De sociale contacten. Na het overlijden van een familielid wil je elkaar als familie opzoeken en steunen. Dat liep nu compleet anders. Een bezoek aan mijn moeder bleef bijvoorbeeld beperkt tot een gesprekje door een raam dat op een kier stond. Andere dingen die ik heb gemist zijn een keer lekker uit eten gaan en het kerkbezoek.

Je bent lid van De Hoeksteen (Gereformeerde Gemeente in Nederland). Hoe bevallen de online kerkdiensten?
Ze kunnen voor mij niet tippen aan een echte kerkdienst, maar ik ben blij dat ze er zijn. Ondanks alles is er saamhorigheid, ook al is het op afstand. Tijdens de lockdown hebben we één keer een fysieke kerkdienst mogen meemaken met dertig personen. In zo'n grote kerk was dat een heel bijzondere ervaring. Inmiddels geldt voor kerken de 1,5-meter regel en zijn er bij ons ongeveer achthonderd bezoekers welkom per dienst. Gemeenteleden worden daarvoor uitgenodigd. Al met al een flinke organisatie. Ik heb veel waardering voor de kerkenraad die al dit regelwerk heeft opgepakt.

Wat vind je van het optreden van de regering in de afgelopen maanden?
Op zich best goed. De overheid was daadkrachtig en stelde duidelijke regels. Toch liet ze ook steken vallen. De testcapaciteit was onvoldoende en er waren te weinig mondkapjes op voorraad. Wat ik storend en schrijnend vond was de kreet 'Alleen samen krijgen we corona onder controle.' God werd volledig buitengesloten, terwijl ik van mening ben dat Hij juist regeert. Wij mensen kunnen niet alles zelf.

De Nederlandse economie krijgt naar verwachting harde klappen door de coronacrisis. Wat zeggen je klanten?
In de media lees je veel negatieve berichten over de economie, maar van meerdere klanten hoor ik dat de zaken juist nog goed gaan. Je ziet allerlei mooie, nieuwe initiatieven ontstaan en de Veluwse mentaliteit van 'niet klagen en hard werken' komt in deze tijd goed van pas. Maar de verschillen tussen branches zijn groot. Ik denk dat met name de horeca en evenementenbranche hard zijn getroffen.

Hoe zie je de toekomst van je ontwerpbureau?
Het draait nu weer zoals voor corona en ik hoop natuurlijk dat dit zo blijft. Na het afronden van een grote klus is het soms afwachten welke opdrachten zich weer aandienen, maar het komt altijd goed. Heel bijzonder. Die onvoorspelbaarheid vind ik ook wel lekker. Ik geniet van snel schakelen en ad hoc klussen. De rustige coronamaanden heb ik benut om mijn website te vernieuwen, een project van de lange adem (lachend). Wie weet levert dit ook nog een paar leuke opdrachten op.

Door Geertjan Jansen

advertentie
advertentie