Bomen in een bos groeien zo goed door natuurlijke compostering.
Bomen in een bos groeien zo goed door natuurlijke compostering. Label to impress

Gezonde bomen? ‘Zorg goed voor de bodem’

19 oktober 2023 om 19:31 Zakelijk

BARNEVELD Heeft een boom last van bladverlies, gele bladeren of komt hij (bijna) helemaal niet in het blad? ,,De oorzaak vind je negen van de tien keer in de bodem”, weet boomverzorger Ruben Luchtenberg. ,,Daarom kunnen zowel jonge als oude bomen baat hebben bij extra voeding of zuurstof.”

Het belang van een rijke bodem zie je het beste in het bos, vertelt Ruben Luchtenberg: ,,Kijk om je heen en je ziet overal blaadjes en takken liggen. Die composteren en zorgen op die manier voor voeding in de bodem. Daarom groeien de bomen daar zo goed.” In de gemiddelde tuin is dat wel anders: tegels, bladblazers en onkruidverdelgers zorgen misschien voor een opgeruimd geheel, maar doen weinig voor de bodem.

Dat terwijl een gezonde bodem onmisbaar is voor planten en bomen. ,,Zeker nu we steeds vaker met droge zomers te maken krijgen. Een rijke grond neemt beter vocht op en houdt dit langer vast.”

NIEUWBOUW Met name bij nieuwbouwwoningen wil zo’n gezonde bodem nog wel eens ontbreken, vertelt Ruben: ,,Vaak worden nieuwbouwwijken gebouwd op voormalige weilanden. Door de bouwwerkzaamheden wordt de grond plat gereden en is deze bikkelhard, na de werkzaamheden komt er een mooi laagje zwarte grond overheen en daar moet vervolgens een nieuwe tuin komen. Jouw nieuwe boom in je nieuwe tuin komt dus eigenlijk in een soort badkuip terecht.” De eerste paar jaar groeit het boompje nog goed, maar daarna kan hij zijn nieuwe wortels niet kwijt in de harde grond. ,,Dit zorgt ervoor dat hij slecht groeit of zelfs afsterft. Denk maar aan een plant in een te kleine pot, die stopt ook met groeien.” 

GRONDMETING Ook oudere bomen kunnen last hebben van bladverlies, gele bladeren of een transparante kroon met weinig blad. ,,Vaak zien we in zo’n geval dat de bodem is verdicht. Dat kan komen door een recente verbouwing waardoor meer ‘verkeer’ over het wortelpakket is gekomen dan dat de boom gewend is, of omdat de boom langs een oprit staat van stenen of grind en door zijn leeftijd moeite krijgt met het uitwisselen van voedingstoffen en zuurstof. Hierdoor komt er geen verse zuurstof in de bodem en dat zie je terug in de kroon van de boom.” 

Het goede nieuws: door extra voeding en zuurstof toe te dienen, kan de bodem weer gezond worden. Een professionele boomverzorger doet eerst een grondmeting om de staat van de bodem te onderzoeken. ,,Bij jonge bomen is een grondmeting vaak overbodig en volstaat het om aarde met schimmels toe te dienen, die de wortelgroei stimuleren. Met name oudere bomen hebben vaak extra voedingsstoffen en zuurstof nodig.” 

,,Die kunnen op verschillende manieren worden toegediend”, vervolgt Ruben. Bijvoorbeeld door middel van ‘ploffen’. ,,Daarbij breken we de bodem open met behulp van een speciale machine, waardoor er weer zuurstof bij de wortels kan komen.” Een andere optie is het maken van gaten - zogeheten ‘voedingspijlers’ - met een boor. Die gaten worden opgevuld met bodemgranulaat of lavakorrels. ,,De korrels zijn hoekig van vorm, waardoor de bodem minder dicht wordt en meer lucht kan opnemen.” Als particulier kun je beter niet zelf aan de slag met een grondboor, tipt Ruben: ,,Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan, om te voorkomen dat je wortels beschadigt. Als boomverzorger gaan we nauwkeurig te werk en laten we alles ook weer netjes achter.” 

GENIETEN MET VOLLE TEUGEN Het is inmiddels bijna zeven jaar geleden dat Barnevelder Ruben Luchtenberg voor zichzelf begon en Luchtenberg Boomverzorging oprichtte. ,,We doen alles wat met bomen te maken heeft, zoals bodemonderzoek, snoeien, kappen, adviseren en bomen planten. Ons werk is heel breed.” Inmiddels heeft hij drie professionele boomverzorgers in dienst. Ondertussen geniet hij nog altijd met volle teugen van zijn werk als boomverzorger: ,,Dat we als relatief klein bedrijf mogen werken aan een boom van bijna driehonderd jaar oud, zoals een eik in het Goois Natuurreservaat, vind ik heel gaaf.”

Aangeboden door Luchtenberg Boomverzorging

Een voorbeeld van voedingspijlers in de grond.
advertentie
advertentie