Vakvrouw Yvette Nebbeling.
Vakvrouw Yvette Nebbeling. Pauw Media
Vakvrouwen

Yvette: ‘Ruimtes tot leven laten komen: dat is mijn passie’

Zakelijk Vakvrouwen

BARNEVELD Yvette Nebbeling is ervan overtuigd: alleen als je met passie je werk doet, houd je vol. ,,Iedere keer als ik achter mijn laptop ga zitten ontwerpen word ik weer vrolijk. Mijn boodschap voor andere (vrouwelijke) ondernemers is dan ook: als je een droom hebt, volg hem dan. Ook al vind je het spannend!”

Zelf vond ze het ook erg spannend om in 2007 de stap te zetten naar een eigen interieurarchitectenbureau. Na haar studie interieurarchitectuur aan de Academie Minerva in Groningen en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, ging ze bij diverse werkgevers aan de slag. Maar op een gegeven moment besloot ze dat ze genoeg gezien en meegemaakt had om voor zichzelf te beginnen. ,,Ik heb toen alle beren op de weg doodgeschoten en richtte ‘goedYD: bureau voor interieurarchitectuur’ op. Dit was al veel langer een wens, maar natuurlijk niet iets wat je zomaar doet. Ik weet nog dat een vriend tegen me zei: ,,Yvette, wat ik nou het ergste dat er kan gebeuren? Als het niet loopt heb je zo weer een baan. Gelukkig was dat niet nodig!”

MEER DAN EEN BUREAUTJE NEERZETTEN Yvette heeft een kantoor aan huis in Barneveld, waar ze klanten kan ontvangen. Maar ze is ook veel op pad. ,,Ik moet een gebouw zien. Kijken hoe het gebouwd is, wat de architect er mee bedoeld heeft, hoe de huidige sfeer is en hoe het licht valt. Ik doe zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Het liefst trek ik een pand helemaal leeg, om er vervolgens een hele nieuwe ruimte van te maken. Hierbij moet ik met veel aspecten rekening houden, zoals lichtinval, bouwkundige elementen, looproutes en zichtlijnen. Maar zeker ook met de wensen van de klant en hoe deze de ruimte wil gaan gebruiken. Mijn werk omvat zo veel meer dan even een bureautje neerzetten, of een ander kleurtje op de wanden. Mensen vergissen zich daar nog wel eens in! Ruimtes afstylen, adviseren over materiaal en meubels ontwerpen zijn dingen die ik ook doe, maar het is zeker niet mijn hoofdtaak. Ik zie een interieur niet als een optelsom van ‘mooie spullen’, maar als iets dat een verhaal moet vertellen. Als een functioneel ontwerp met een eigen gezicht.”

(Lees verder onder de foto)


Een project van goedYD bureau voor interieurarchitectuur bij Rengineers. 

PAND MET EIGEN VERHAAL Ik vind het leuk dat ik veel met mensen te maken heb in mijn vak. Ik wil graag zo veel mogelijk weten van een opdrachtgever en zijn/haar werkgebied, zodat ik mijn werk goed kan doen. Dit verhaal terug laten komen in het eindresultaat, dát wil ik bereiken! Doordat iedere opdrachtgever zijn eigen verhaal heeft, heb ik niet echt een vaste stijl. Over het algemeen vind ik het wel belangrijk om een statement te maken, een groot gebaar. Dat hoeft niet gelijk heel kostbaar te zijn. Zo hebben we bij een klant een kluisdeur goud gespoten, dit was een voormalig bankgebouw. Verder vind ik het een uitdaging om zoveel mogelijk vorm te geven met behulp van bouwkundige elementen. Denk aan het creëren van ‘gebieden’ door iets aan het plafond of de vloer te doen, in plaats van een wand neer te zetten.”

ZAKELIJKE MARKT Met goedYD richt Yvette zich vooral op de zakelijke markt. Opdrachtgevers zitten met name in de retail, horeca, kantoorinrichting en de zorg. Daarnaast bedient zij particulieren die iets bijzonders willen met hun woning. Voorbeelden van zakelijke klanten in de regio zijn: Kinderhospice Binnenveld (hoofdgebouw en dagopvang), Rengineers, Europa Parket, Bosch Beton, Nauta en De Hebberd. Yvette werkt graag samen met andere specialisten in de interieurbranche. ,,Ik heb inmiddels een mooi team om me heen verzameld. Je moet elkaar ook wat gunnen en er samen iets moois van willen maken!”

(Lees verder onder de foto)


RUIMTE KOMT TOT LEVEN Ieder project wordt door Yvette globaal opgedeeld in drie fasen. ,,Een project begint altijd met de inventarisatiefase: wat is de wens van de opdrachtgever? Welke functie past bij welke ruimte? In deze fase werk ik toe naar een uniek ontwerp. In fase 2 verzorg ik (indien gewenst) het aanvragen en vergelijken van de verschillende offertes voor het interieur. Doordat ik al zo lang meeloop in het wereldje weet ik inmiddels wat de marges zijn en wat ieders belangen zijn. Hierdoor kan ik goede inkoopcondities bedingen voor mijn opdrachtgevers. In de derde en laatste fase begeleid ik de uitvoering van het project, als de opdrachtgever dat wil. En na de oplevering van een project begint het eigenlijk pas écht: de ruimte is klaar en komt tot leven!”

Ga voor meer informatie en voorbeelden van Yvettes werk naar www.goedyd.nl

Geschreven door Marja Stienstra

Dit artikel is ook te lezen in de bijlage Vakvrouwen


advertentie
advertentie