Afbeelding
Rechtspraak.nl

Celstraf nichtjes uit Ede, onder meer poging inbraak Barneveld

Rechtbank

BARNEVELD/EDE De rechtbank in Arnhem heeft een 20-jarige Veenendaler veroordeeld voor een inbraak en zijn nichtjes uit Ede (22 en 19) voor diezelfde inbraak en nog een poging tot inbraak in Barneveld. De man krijgt een gevangenisstraf van zes maanden. De vrouwen krijgen allebei een celstraf van zes maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk.   

De vrouwen probeerden op 17 augustus 2021 samen met een onbekende man in te breken in een woning in Barneveld. Een oplettende buurtbewoner zag dat gebeuren, noteerde het kenteken van de auto waarin het drietal wegreed en belde de politie. De vrouwen konden daardoor direct door de politie worden aangehouden. De onbekend gebleven man vluchtte een maïsveld in en raakte spoorloos.

ACHTERVOLGING Nog geen twee weken later, op 28 augustus 2021, pleegden de twee vrouwen met hun neef een woninginbraak in Doetinchem. Daarbij maakten zij onder meer meerdere horloges, sieraden en geld buit. Het alarm van het huis ging af en een oplettende buurtbewoner zette de achtervolging in toen het drietal wegreed in een auto. Mede dankzij deze buurtbewoner hield de gealarmeerde politie de vrouwen en de man aan.

De woninginbraak op 28 augustus 2021 was volgens de rechtbank duidelijk gepland. ,,Er werd via internet informatie ingewonnen, waarbij zij ook adresgegevens achterhaalden.’’ De rechtbank rekent dat het drietal zwaar aan. ,,Woninginbraken zijn ernstige feiten, waarbij inbreuk wordt gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van slachtoffers. Inbraken veroorzaken vaak gevoelens van onveiligheid bij slachtoffers.’’  

STRAFBLAD De man uit Veenendaal bekende uiteindelijk bij de rechter-commissaris de inbraak. Hij heeft een uitgebreid strafblad en is in de afgelopen jaren meerdere keren veroordeeld voor soortgelijke delicten. Ondanks eerder opgelegde voorwaardelijke straffen blijft de man de fout in gaan. ,,De kansen voor behandeling die hem - in het kader van voorwaardelijke straffen - zijn geboden, greep hij niet aan.’’ Om die reden is de 20-jarige veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van zes maanden..  

ZWIJGRECHT De 22-jarige vrouw bekende woensdag op de zitting in Arnhem de inbraak in Doetinchem van 28 augustus 2021. Over de poging tot inbraak in Barneveld zei ze niets. De 19-jarige vrouw bleek te zijn overgeleverd aan de Duitse justitie, omdat zij daar verdacht wordt van een strafbaar feit. Zij was niet op de zitting en beriep zich bij de politie op haar zwijgrecht. 

,,De vrouwen maakten zich samen met anderen binnen twee weken schuldig aan een poging tot woninginbraak en een woninginbraak. Ook nadat de vrouwen op 17 augustus zijn aangehouden, besloten zij om op 28 augustus opnieuw in te breken’’, benadrukt de rechtbank.

BEÏNVLOEDBAAR De advocaat van de vrouwen zei dat de nichtjes uit Ede makkelijk beïnvloedbaar zijn en doen wat anderen van hen verwachten. De rechtbank stelt dat niet is gebleken dat de vrouwen de gevolgen van hun gedragingen niet konden overzien. ,,Zij zijn net als de 20-jarige man volledig verantwoordelijk voor de delicten.’’

advertentie
PREMIUM
Afbeelding
Leven Dailah in teken van God na 'dieptepunt' studententijd Twintigers 5 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Jonge scouts naar Zuid-Korea: 'Ik spaar al vijf jaar voor deze reis' 27 minuten geleden
PREMIUM
Afbeelding
Barnevelder Andries (76) zwemt bijna dagelijks in Zeumeren 3 uur geleden
advertentie