Afbeelding
ANP

Jaar cel Barnevelder voor ontucht met minderjarig meisje

30 december 2022 om 15:50 Rechtbank

BARNEVELD/ARNHEM De rechtbank in Arnhem heeft een 54-jarige Barnevelder veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. 

De man is schuldig bevonden aan het seksueel binnendringen en het plegen van ontuchtige handelingen met een minderjarig meisje. Hij moet naast de celstraf een schadevergoeding van 2.500 euro aan het slachtoffer betalen en moet zich in zijn proeftijd houden aan verschillende bijzondere voorwaarden.

HUISVRIEND De Barnevelder verrichtte volgens de rechtbank tussen april en juni dit jaar meerdere seksuele handelingen bij de 12-jarige dochter van vrienden van hem. ,,Een meisje dat hem als huisvriend van haar ouders volledig vertrouwde. De man maakte met zijn handelwijze ernstig inbreuk op de geestelijke en lichamelijke integriteit van het jonge kwetsbare slachtoffer’’, stelt de rechtbank. ,,Het slachtoffer leefde hierdoor in een onveilige situatie en haar vertrouwen in de man - die zij als haar oom zag - werd daardoor ernstig beschaamd. De man deed dit kennelijk ter bevrediging van zijn persoonlijke lustgevoelens, zonder stil te staan bij de mogelijk langdurige nadelige psychische gevolgen voor het slachtoffer.’’  

RISICO HERHALING Uit de reclasseringsrapporten blijkt volgens de rechtbank dat de man zijn gedrag ‘normaliseert’. ,,Volgens deskundigen is niet duidelijk wat de oorzaak van zijn handelen is geweest. Het is daarom lastig in te schatten of er een risico op herhaling is. De reclassering adviseert verduidelijking op dit gebied door een deels voorwaardelijke straf op te leggen met bijzondere voorwaarden. De man is niet eerder veroordeeld voor soortgelijke delicten.’’  

De rechtbank oordeelt - kijkend naar de ernst van de zaak en uit een oogpunt van vergelding - dat niet kan worden volstaan met ,,een andere of lichtere sanctie dan een straf die onvoorwaardelijke vrijheidsbeneming met zich brengt’’.  

CONTACTVERBOD Aan het voorwaardelijke deel van de straf verbindt de rechtbank een proeftijd van drie jaar en de door de reclassering geadviseerde bijzondere voorwaarden. Zo moet de man meewerken aan psychologisch onderzoek en een ambulante behandeling volgen als uit onderzoek blijkt dat dit nodig is. De rechtbank legt verder aan de Barnevelder een contactverbod met het slachtoffer op en een verbod om in de gemeente Barneveld te komen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie