Afbeelding
Archieffoto Jan van Uffelen

Eis anderhalf jaar cel eigenaren Chickfriend in fipronilzaak

10 maart 2021 om 18:55 Rechtbank

BARNEVELD/ZWOLLE Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Zwolle twee jaar celstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de twee eigenaren van het Barneveldse bloedluisbestrijdings- en stalreinigingsbedrijf Chickfriend/Chickclean. Het gaat om een 35-jarige Barnevelder en een 28-jarige inwoner van Nederhemert.

De tijd dat de verdachten in voorarrest hebben gezeten, wordt hiervan afgetrokken. En bij het voorwaardelijke deel geldt wat het OM betreft een proeftijd van drie jaar. Daarnaast eist justitie een beroepsverbod van drie jaar tegen beide mannen voor werk in de agrarische sector op het gebied van ontsmetting en bestrijding van schadelijke organismen. Bovendien eist het OM een geldboete van 25.000 euro voor zowel Chickfriend als Chickclean en stillegging van beide bedrijven voor één jaar.

Volgens justitie hebben de twee eigenaren jarenlang willens en wetens de wet overtreden door bij bestrijding van bloedluis in kippenstallen het verboden middel fipronil te gebruiken. Daarmee werd volgens het OM schade toegebracht aan mens, dier en milieu. De twee mannen ontkennen dat en stellen dat zij door hun Belgische leverancier zijn misleid.

De fipronilaffaire leidde er in de zomer van 2017 toe dat miljoenen kippen werden gedood, tientallen miljoenen eieren werden vernietigd en honderden pluimveebedrijven maanden op slot moesten.

Donderdag wordt de rechtszaak voortgezet en komen de advocaten van de verdachten aan het woord. De rechtbank verwacht maandag 12 april uitspraak te kunnen doen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie