Afbeelding
Archieffoto

Advocaat: Middel Chickfriend niet schadelijk voor volksgezondheid

21 december 2020 om 16:31 Maatschappelijk

BARNEVELD/ZWOLLE (ANP) Het middel dat het Barneveldse ontsmettingsbedrijf Chickfriend gebruikte om stallen te reinigen, was niet schadelijk voor de volksgezondheid. Dat zei de advocaat van één van de twee hoofdverdachten in de zogeheten fipronilaffaire.

In de rechtbank in Zwolle vond maandag de eerste (regie)zitting plaats in de strafzaak tegen de twee eigenaren en hun bedrijven Chickfriend en Chickclean. Vele tientallen kippenboeren huurden deze bedrijven in om hun stallen te behandelen tegen bloedluis. 

In de zomer van 2017 bleek in het schoonmaakmiddel het bestrijdingsmiddel fipronil te zitten dat vervolgens in kippen en eieren terechtkwam. Zo’n 3,5 miljoen kippen en miljoenen eieren moesten vernietigd worden en 180 kippenbedrijven gingen op slot. ,,Een rapport over het middel ligt er al. Mijn conclusie is dat het niet schadelijk was voor de volksgezondheid”, zei advocaat Wout Hendrickx.

HOOFDVERDACHTEN Hij staat een 27-jarige inwoner van Nederhemert bij, die samen met een 34-jarige Barnevelder de hoofdverdachte is in deze zaak. Ze worden verdacht van het in gevaar brengen van de volksgezondheid door de leverantie of toepassing van het middel fipronil in stallen met leghennen. Op dit feit staat een maximale celstraf van vijftien jaar.

De advocaten van het tweetal wilden dat onder meer de Belgische leverancier van het middel en zijn vriendin worden gehoord. Vooral de vriendin kan mogelijk bevestigen dat de twee hoofdverdachten niets wisten van de samenstelling van het schoonmaakmiddel. De rechtbank wees die verzoeken af. Zo heeft de leverancier eerder al aangegeven te zullen zwijgen.

CRIMINELE WINST De rechtbank trekt in maart twee dagen uit voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. In een aparte procedure vordert het Openbaar Ministerie bijna 4 ton aan ‘criminele winst’ van de twee eigenaren. Los hiervan loopt in beroep nog een civiele zaak van LTO Nederland namens 111 getroffen pluimveehouders. 

De rechtbank in Arnhem oordeelde eerder dit jaar in een zaak aangespannen door meer dan honderd pluimveebedrijven dat Chickclean en Chickfriend aansprakelijk zijn voor de geleden schade tijdens de fipronilcrisis.

advertentie
advertentie
advertentie