Verkiezingsbord voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen  in Kootwijkerbroek.
Verkiezingsbord voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in Kootwijkerbroek. Gerwin van Luttikhuizen

Lijsttrekkers kruisen donderdag de degens in Voorthuizen

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

VOORTHUIZEN Met de verkiezingen voor de deur treden de zeven lijsttrekkers van de politieke partijen in de Barneveldse gemeenteraad twee keer tegen elkaar in het strijdperk. 

Komende donderdag 3 maart is het eerste verkiezingsdebat in ontmoetingscentrum De Eng in Voorthuizen en volgende week donderdag 10 maart wordt er gedebatteerd in het Schaffelaartheater in Barneveld.

Lange tijd zag het er naar uit dat beide debatten in het bijzijn van slechts een handjevol aanwezigen kon worden gehouden, maar door het wegvallen van de meeste coronamaatregelen zijn belangstellenden komende donderdagavond ‘gewoon’ welkom in ontmoetingscentrum De Eng. 

,,In de voorbereiding hebben we heel lang gewerkt met een zogenoemde hybride vorm’’, vertelt redacteur Erik Roest namens de organisatie, die in handen is van de Barneveldse Krant in samenwerking met de gemeente. ,,De focus lag in eerste instantie op het uitzenden van een livestream, maar we zijn dolblij dat we nu debatavonden kunnen houden met publiek, zodat er ook echt interactie ontstaat. We hopen daarom dat we twee keer een zaal vol belangstellende kiezers mogen begroeten.’’

ZEVEN STELLINGEN Vanaf 19.30 uur krijgen Jan Top (SGP), Henk Wiesenekker (ChristenUnie), Arjen Korevaar (Pro’98), Daan de Vries (CDA), Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Theo Bos (VVD) en Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief) zeven stellingen voorgeschoteld, waar ze in tweetallen over discussiëren. 

,,Elke lijsttrekker krijgt ook nog twee mogelijkheden om aan te haken bij onderwerpen waarover in eerste instantie twee andere partijen met elkaar in debat gaan’’, aldus Roest, die donderdagavond namens de Barneveldse Krant als gastheer fungeert. Riekelt Pasterkamp is debatleider, hij leidt de discussies tussen de lijsttrekkers in goede banen. 

MENING PEILEN Onderwerpen die onder meer aan bod komen, zijn het ketenbeleid, de hondenbelasting, de plaatsing van windmolens en de openstelling van supermarkten op zondag in Voorthuizen en Garderen. 

,Het uitgangspunt van de avond is dat het publiek als winnaar naar huis gaat’’, licht Roest toe. ,,Aan het eind van het debat moeten de zwevende kiezers een beetje meer helderheid hebben over de keuze die ze 14, 15 of 16 maart in het stemhokje gaan maken. We hebben bewust gekozen voor concrete, laagdrempelige onderwerpen, zodat het debat voor iedereen goed te volgen is. Het is de bedoeling dat we bij elke stelling twee keer de mening van de bezoekers peilen: voor en na het debat. We willen dat doen met behulp van de mobiele telefoon, dus vragen we iedereen om zijn of haar telefoon mee te nemen naar De Eng. Op die manier willen we de aanwezigen nauw betrekken bij het debat. Er zijn ook twee rondes ingepland waarbij het publiek vragen kan stellen aan de lijsttrekkers.´´

Het debat in ontmoetingscentrum De Eng begint komende donderdag om 19.30 uur. De toegang is gratis, er gelden geen beperkende maatregelen. Voor elke bezoeker liggen twee consumptiebonnen klaar. Er is geen pauze opgenomen in het programma.

VIA INTERNET Het debat wordt tevens uitgezonden via internet, zodat de avond ook te volgen is voor belangstellenden die nog voorzichtig zijn bij het opzoeken van grote groepen mensen.

advertentie