Afbeelding
ANP

In totaal 259 Barneveldse kandidaten voor de gemeenteraad

3 februari 2022 om 07:56 Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD In totaal 259 inwoners van de gemeente Barneveld staan geregistreerd als kandidaat voor de Barneveldse gemeenteraad. Dat blijkt uit het zogeheten ‘proces-verbaal’ van het onderzoek naar alle kandidatenlijsten van de zeven partijen die in Barneveld meedoen aan de verkiezingen op woensdag 16 maart.

Bij dat onderzoek zijn geen fouten geconstateerd, meldt de gemeente Barneveld. Alle zeven partijen hebben hun eigen lijst met kandidaten op tijd en correct ingeleverd. De namen op die lijsten werden eerder al in deze krant vermeld. Voor Pro’98, SGP, ChristenUnie en Lokaal Belang geldt dat ze ieder vijftig kandidaten op hun lijst hebben staan. De andere drie partijen hebben er minder op hun lijst: CDA heeft er 26, Burger Initiatief heeft er 19 en VVD heeft er 14.

In totaal zijn er na de verkiezingen 33 zetels te verdelen in de Barneveldse gemeenteraad. Dat zijn er twee meer dan nu het geval is. De groei heeft te maken met het feit dat het inwoneraantal van Barneveld sinds enige tijd boven de 60.000 ligt. 

Er hebben zich voor de verkiezingen van de gemeenteraad deze keer geen nieuwe partijen aangemeld, dus zal het aantal politieke partijen in de raad straks ook uit maximaal zeven partijen bestaan. Bij de vorige verkiezingen in 2018 was er sprake van één nieuwe fractie (Lokaal Belang) en één vertrekkende fractie (de eenmansfractie SGV van Henk van den Brink). 

Vier van de zeven fracties hebben deze keer een nieuwe lijsttrekker. Bij de VVD was dat in 2018 Gerard van den Hengel en nu Theo Bos, bij de SGP is Koos van der Tang opgevolgd door Jan Top, bij het CDA stond in 2018 Arjan Westerneng aan het roer, nu is dat Daan de Vries. Bij de ChristenUnie is Lukas Scheijgrond opgevolgd door Henk Wiesenekker. De drie andere partijen hebben dezelfde lijsttrekker als vier jaar geleden: Mijntje Pluimers (Lokaal Belang), Arjen Korevaar (Pro’98) en Judith van den Wildenberg (Burger Initiatief).

Alle zeven partijen presenteren rond deze tijd hun verkiezingsprogramma of hebben dat recent al gedaan. In deze krant is al aandacht besteed aan de verkiezingsprogramma’s van de VVD, de SGP en het CDA. De andere vier partijen volgen nog. 

Wouter van Dijk

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie