Burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel.
Burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel. Eigen foto

Spoeddebat in Gelderland over ontslag burgemeester Scherpenzeel

8 oktober 2021 om 23:46 Politiek

BARNEVELD/SCHERPENZEEL Provinciale Staten van Gelderland houden dinsdag een spoeddebat over het onmiddellijke ontslag van waarnemend burgemeester Eppie Klein (SGP) van Scherpenzeel. Het debat is aangevraagd door vijf partijen, die zeggen te willen weten wat de rollen van commissaris van de Koning John Berends en gedeputeerde Jan Markink precies zijn geweest in het conflict met Klein. Ze willen ook boven tafel krijgen of de commissaris en de gedeputeerde integer hebben gehandeld.

Waarnemend burgemeester Klein hoorde donderdag van de Gelderse commissaris dat hij met ingang van vrijdag uit zijn ambt was ontheven. Dat gebeurde vrijwel direct nadat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken donderdagmiddag besloot dat Scherpenzeel zelfstandig mag blijven en ook een nieuwe burgemeester krijgt. Over de herindeling van Scherpenzeel met Barneveld is al enige tijd ruzie. De provincie wilde per se een fusie en Scherpenzeel was daar steeds fel tegen.

Aanleiding voor het onmiddellijke ontslag was een mail aan het Gelderse provinciebestuur over herindeling van Scherpenzeel, waarvan onduidelijk is wie die heeft geschreven. In de mail werd de integriteit van de provinciale bestuurders in twijfel getrokken. De provincie denkt dat Klein er meer van wist. Die ontkende dat eerst, maar paste zijn verklaringen later enigszins aan. Volgens commissaris Berends heeft Klein “geen invulling gegeven aan zijn onafhankelijke en verbindende rol als burgemeester. Hij is verstrikt geraakt in zijn eigen tegenstrijdige verklaringen. Ik kan en mag niet wegkijken als een waarnemend burgemeester niet zuiver handelt.”

WOEDEND In Scherpenzeel is woedend gereageerd op het ontslag van Klein. Coalitiepartijen SGP en Gemeentebelangen Scherpenzeel (GBS) vinden het onacceptabel en willen zich er niet bij neerleggen. Burgerinitiatief Scherpenzeel Zelfstandig heeft de inwoners van de Gelderse plaats opgeroepen om de Scherpenzeelse vlag uit te hangen “als protest tegen het ontslag van onze burgemeester”.

Commissaris van de Koning Berends is verantwoordelijk voor de zoektocht naar een nieuwe burgemeester.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie