Minister Ollongron verwees het fusievoorstel deze week naar de prullenbak.
Minister Ollongron verwees het fusievoorstel deze week naar de prullenbak. JeH

Opinie: Gallische Onverzettelijkheid wint het van een briesende Rijksheer!

9 oktober 2021 om 15:26 Opinie

Even een begeleidend woord vooraf: aan deze opinie begon ik donderdag in de loop van de dag, met wat onschuldige frivoliteiten over appjes tussen een gemeente-  en een provinciebestuur. Toch gerenommeerde gremia. Geen wappies in ieder geval. Dacht ik. Maar soms blijken ook mijn jarenlange politieke waarnemingen door de tijdgeest te worden achterhaald. Zo kwam donderdagmiddag de beslissing van de minister om Scherpenzeel te redden van een fusie met Barneveld en als apocalyptische apotheose donderdagavond het aangekondigde ontslag van de waarnemend burgemeester van Scherpenzeel, Eppie Klein, door de CvdK John Berends. Soms komen de Bijbelse zeven plagen met een shovel onze levens binnen waaien. Mijn oude geest kan zoveel tempo in ontwikkelingen soms niet bijbenen; een beetje tuinieren en af en toe een ‘stukkie’ rijp maken in de kop, terwijl ik mijn rondscharrelende kippen over de kop aai, dat is het na 50 jaar journalistiek wel zo’n beetje. Maar ik doe mijn best. Met dank aan een ijdeltuitige Rijksheer van Gelderland maak ik nu overuren.

Van een collega kreeg ik een stimulerend  filmpje doorgestuurd van Omroep Gelderland, van de CvdK terwijl hij rondtoert in een aangespannen karretje in de omgeving van Uddel. Liefdevol aait de CvdK over het hoofd van zijn goed luisterend paard: “ Het is net een  burgemeester…”, vertrouwt hij de verslaggever toe… 

Ik heb altijd geleerd in de politiek om zegeningen niet op voorhand in te boeken. Je kunt overtuigend gelijk hebben, maar als je het niet krijgt, dan houdt het op! Misschien hebben wij al 150 jaar Rijksheren, geen idee, maar gelukkig zijn er al wel 150 jaar lokale media met het geheugen van een paard! Deze inleiding was even nodig om mijn ‘stukkie’ te redden, ik sluit niet uit dat bij het ter perse gaan ervan het besluit is gevallen dat Barneveld in 2040 volledig wordt opgeslokt door Amersfoort als achtertuin van verloren Pastoriebosjes en waar een standbeeld staat van een Onverzettelijke Held: een Zwartgelakte Kip… En a-dualistische bestuurders van weleer met pek en veren het dorp zijn uitgejaagd. 

ZELFSTANDIG Dan toch maar naar de oorspronkelijke beginfase van deze opinie. Scherpenzeel blijft zelfstandig! Zo heeft de minister van binnenlandse zaken Kasja Ollongren besloten. Scherpenzeel mag tevreden zijn dat deze minister ook niet voortijdig uit de duiventil van Rutte III is gefladderd met een ‘functie elders’ in het handtasje onder haar vleugels.  

Het onverzettelijke Gallische dorpje in de Gelderse Vallei kan vanaf heden weer in – vooral politiek - rustig vaarwater verder werken aan een eigen bestuurlijke toekomst, met een goed gevulde geldbuidel voor de komende jaren en een waarnemend burgemeester die een standbeeld verdient: Eppie Klein, gehesen op het schild van stamhoofd Abraracourcix, met in de rand van het schild een appje van de Gelderse Rijksheer gebeiteld, gejat van Julius Caesar: “Het is beter de eerste te zijn in uw dorp dan één van de laatsten in Rome…” 

Maar daar denkt de Gelderse Rijksheer inmiddels heel anders over. Als het aan de CvdK ligt moet Eppie Klein zijn bureau direct ontdoen van familieportretjes, de statenbijbel en bloemstukken van meelevende dorpelingen. Gelukkig heeft de minister ook besloten dat Scherpenzeel weer een benoemde burgemeester mag verwelkomen binnenkort. Als ik de gemeenteraad van Scherpenzeel mag adviseren: stel een profiel op van een Swiebertjes-burgemeester: “Hij leidt een vrolijk leven en luistert nooit naar raad…” Zo’n deuntje blijft toch langer hangen dan je denkt. Met aan zijn zijde een trouwe Saartje, die naast het zetten van geurige kopjes koffie ook heel behendig met de pen is om hooggeplaatste bestuurders op de kast te jagen! De Rijksheer mag straks een schifting maken in het sollicitantenbestand, maar ik zou de ‘Soldaat van Scherpenzeel’ in de gaten houden als gemeenteraad!

VOLGZAAM Het zal ongetwijfeld gedonderd hebben in het Arnhemse Colosseum donderdagmiddag, toen de beslissing van de minister op de burelen van de CvdK John Berends en Gedeputeerde Jan Markink belandde. Maar zonder politieke zonden is ook de Gelderse coalitie niet, die GS volgzaam heeft gesteund in juli, zonder kritische vragen en beschouwingen. Alsof Vitesse ook met gemak van Paris Saint Germain kan winnen zonder tegengoals.  Ik heb het debat in juli gevolgd en kan u verzekeren, een dualistische bestuurscultuur is in Arnhem heel ver weg. Dat lijkt mij nu bij uitstek een taak om als voorzitter van PS (en niet als Rijksheer!) werk van te maken. De Arnhemse plucheplakkers leken in de fusiesoap meer op partij- dan op volksvertegenwoordigers. Bestuurlijke vernieuwing is een lange weg. Ook in Gelderland!

WENSENLIJSTJES En wat te denken van Barneveld, waar de wensenlijstjes voor pastorale goedertierenheid voor een buurgemeente tegen de plinten klotsten. Onze Barneveldse bestuurders kunnen onderweg naar de verkiezingen in maart volgend jaar wel een cursusje zelfreflectie gebruiken! Het zo begeerde ‘failliete bruidje’ is door de minister gered uit de gretige handen van een buurgemeente, waar ze op het refrein van de Snollebollekes alles van ‘links naar rechts en van rechts naar links’ zwartlakken!  Hoe anders dan in Scherpenzeel, waar ze juist alles transparant lakken. Zo kregen we de laatste dagen via de media het appverkeer tussen een regenteske en briesende Rijksheer en een zwaar beproefde waarnemend burgemeester onder ogen. “De waarheid moet boven tafel komen”, zo fulmineerde de Rijksheer de laatste weken. De waarheid, heb ik ooit van een collega geleerd, is wat je er zelf van maakt! Dat ambtenaren van de provincie aan de vooravond van het besluit van Provinciale Staten begin juli aan het werk werden gezet om munitie te verzamelen om de financiële stabiliteit van Scherpenzeel onderuit te halen, tart elk denkbaar scenario in deze fusiesoap. Een soap die onnodig lang heeft geduurd, voor veel politieke en bestuurlijke  onrust heeft gezorgd, met name in Scherpenzeel en vermoedelijk zoveel geld heeft gekost aan tijd, ambtelijke overuren en papier, dat we een verhoging van de energieprijzen gerust een half jaartje kunnen uitstellen. Op z’n minst in Gelderland. 

VROLIJK SLOT Laat ik er maar een vrolijk slot aan breien. In mijn vorige opinie in de serie Nabuurschap in de Gelderse Vallei kon ik nog geen uitsluitsel geven over de afloop van de bestuurlijke soap. Een vreetfestijn van everzwijnen op het dorpsplein in Scherpenzeel? Of het verorberen van ‘pastorale kippenboutjes’ op het Raadhuisplein? Ik denk dat beide festijnen heel goed naast elkaar georganiseerd kunnen worden. In Scherpenzeel zijn everzwijnen al autonoom ingeburgerd in de avonturen van het onverzettelijke Gallische dorpje, maar in Barneveld moet een informeel onderonsje toch ook tot de mogelijkheden behoren en ik weet zeker dat Scherpenzeel, als goede buur, Kakofonix wel een avondje wil uitlenen voor de muzikale omlijsting. Misschien wel in een duet met de eenzaam achtergebleven Bruidegom  Scheijgrond: “We zijn toch op de wereld om Mekaar te helpen. Nietwaar!” Met Vadertje Tang aan het orgel om de hele noten te bewaken en verscholen achter een metershoge rododendron een gniffelende hoogblonde politica...
Als deze serie wordt vervolgd, dan ligt dat niet aan mij. Als er binnenkort menhirs  overvliegen, aan geslingerd door een piepklein hondje, dan kan ik dat niet helpen. Voor alle zekerheid blijf ik wel stand-by.

[Dick van Rheenen

Op verzoek van de redactie van de Barneveldse Krant laat oud-politicus Dick van Rheenen zijn geheel eigen licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in de lokale en regionale politiek.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie