Afbeelding
...

Opinie: ‘Logisch dat Ollongren de stekker uit het fusieproces heeft getrokken’

10 oktober 2021 om 08:11 Opinie

Ik moet het bestuur en de inwoners van Scherpenzeel, althans de meer dan 80 procent meerderheid, feliciteren met de uitslag om zelfstandig te mogen blijven. Proficiat. Het is een periode geweest met veel lokale strijd door politici en gelukkig ook betrokken inwoners, die een samenvoeging met buurgemeente Barneveld niet zagen zitten. En terecht naar mijn mening. Ik ben geboren en getogen in Scherpenzeel, ben daar op een fantastische manier opgegroeid, maar woon, en dat durf ik bijna niet te zeggen, in Barneveld. 

Ik kan dus bogen op ervaring uit beide kampen. Ik denk dat ik de enige inwoner van Barneveld ben (Barnevelder weiger ik mij te noemen) die de strijdvlag van Scherpenzeel aan de gevel heeft hangen. Alleen op cruciale momenten in het fusieproces, dat wel,  en ook nu na de bekendmaking dat minister Ollongren de stekker er uit heeft getrokken.  Dat kon ook bijna niet anders. Het hele proces heeft van begin af aan al de zweem van ondoorzichtigheid, vals spel en vooringenomenheid meegedragen. Haar uitspraak dat draagvlak zwaar zou wegen heeft zij, de Minister, wel waargemaakt. Hulde. Maar wat zou er gebeurd zijn, als de fusie er toch doorgedrukt zou zijn? Ik durf er bijna niet aan te denken en gelukkig hoeft dat ook niet meer. De samenvoeging zou altijd, tot in lengte van jaren, onder druk hebben gestaan. 

VOORTVAREND De sinds 2018 aangetreden Commissaris van de Koning de heer Berends begon direct voortvarend. Scherpenzeel, die zijn broek niet zelf kon ( naar mijn mening ‘mocht’) ophouden, moest fuseren. De al langer zittende gedeputeerde de heer Markink moest dit klusje klaren. Het zal wellicht zijn laatste klusje worden, want hij nadert met rappe schreden de pensioengerechtigde leeftijd. En wat is er nou mooier om op je provinciale afscheidsreceptie van je baas alle lof te ontvangen en te horen dat je laatste klusje een succes is geworden. Daar maak je je toch sterk voor. Een beetje afwijken van de integriteitslijnen is misschien wel toegestaan en daarbij de enquête van de Scherpenzelers over hun zelfstandigheid bagatelliseren en afdoen als niet representatief. Kom op zeg! Scherpenzelers weten drommels goed wat goed en niet goed is als je aan hun domein komt.  Dit klusje groeide uit tot een helse klus. Transparantie (op de integriteitsladder hoog genoteerd)  bleek uit den boze. Zelfs politici moesten de Wob gebruiken om heimelijke stukken onder ogen te krijgen. Tenslotte moet op verschillende  politieke niveaus uitspraken worden gedaan en beslissingen worden genomen, die de gehele waarheid omvatten.  

WAARHEID ‘Waarheid moet boven tafel komen’ kopte de Scherpenzeelse Krant afgelopen dinsdag. Welke waarheid? Vraag is, hoe deze er ooit onder is gekomen. Hoe minder zichtbaarheid, des te harder moet er gezocht worden naar ‘munitie’ om elkaar is diskrediet te brengen om je doel te halen. De Rijksheer kenterde in Strijdheer en met zijn generaal ging hij de veldslag in de Gelderse Vallei aan.  Zijn door hem zelfbenoemde generaal, de Vries, moest al snel het veld ruimen als gevolg van een vertrouwensbreuk. Zijn tweede generaal, Klein, bleek weerbarstiger en op hem kreeg hij minder vat. Misschien niet goed opgelet bij zijn aanstelling? Ik vind het zeer teleurstellend dat de heer Klein moet opstappen, ontheven uit zijn functie heet dat in die kringen, en in mijn ogen het zwarte schaap krijgt toebedeeld.  Dé manier om je macht te tonen, tegenstanders of in ieder geval niet gelijkgestemden, aan de kant schuiven. Zal mij benieuwen of de heer Klein ook na een paar maanden opnieuw een (waarnemend-)burgemeesterschap krijgt aangeboden, mits hij zijn  ontslag niet ongedaan krijgt.  Meneer Berends, een klein beetje integriteit bestaat niet!

ONRUST EN TWIJFEL Er is veel gebeurd in dit fusieproces. Veel onrust en twijfel waren daar deel van, patronen van normen en waarden werden vaag, maar door de niet aflatende strijdvaardigheid door rechtvaardige personen uit de meerderheid van de Scherpenzeelse inwoners, deels verenigd in een actiegroep, en politiek werd deze fusie een halt toegeroepen. Ik heb slechts zo nu en dan een vlag opgehangen.  Zo deed ik voor mijn gevoel een beetje mee.

Scherpenzeel kan zelfstandig verder en kan zijn eigen koers voor de toekomst bepalen. In de komende gemeenteraadsverkiezingen dienen de leden van de oppositie hun knopen te tellen, omdat ik verwacht dat het stemgedrag vooral op zelfstandigheid gericht zal blijven. 

[Gert Jan Hoolwerf

[Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie