Afbeelding
Wouter van Dijk
Opinie

‘Gemeente Barneveld moet Scherpenzeel steunen in plaats van laten vallen’

5 oktober 2021 om 08:15 Opinie

BARNEVELD Het is een verdrietig verhaal; de prachtige gemeente Scherpenzeel wordt in de afgelopen tijd steeds meer gedwongen om samen te gaan met de gemeente Barneveld.  De bewoners van Scherpenzeel hebben vanaf het begin van dit proces heel duidelijk gemaakt niet voor deze overname te voelen. 82% van de bevolking in Scherpenzeel is tegen...

Er is helemaal geen noodzaak voor deze “annexatie”  … het is niet nodig, Scherpenzeel is financieel en organisatorisch gezond en de Scherpenzelers zien geen enkele reden om opgeslokt te worden door Barneveld. Toch wordt de overname er gewoon doorgedrukt door de provincie Gelderland, gesteund door de gemeente Barneveld. De bedoeling van de provincie is duidelijk, maar deugt van geen kant. Wij leven in een democratisch land met een democratisch gekozen gemeente bestuur.  Dat gemeentebestuur van Scherpenzeel wordt nu langzaam, maar zeker monddood gemaakt en gedwongen door de provincie Gelderland zich te laten opslokken door de  gemeente Barneveld. Dit is respectloos en een absolute schande, dit mag niet gebeuren.

Uit een artikel in de Barneveldse Krant blijkt nu dat het gemeentebestuur, ondanks de Wet Openbaarheid van het bestuur WOB, belangrijke documenten achterhoudt. Dit is ronduit een schande.  Het valt mij toch al een tijd op dat Barneveld zich zoveel mogelijk afzijdig houdt. “Rekken en erbij blijven” is hun houding. 

GEDWONGEN Scherpenzeel wordt door de overheden gedwongen samen te gaan met Barneveld. De provincie weet donders goed dat het een ondemocratisch en slecht plan is, maar gesteund door de  landelijke overheid zal het uiteindelijk wel worden doorgedrukt. Ik hoop dat de gemeente Scherpenzeel in staat is druk te zetten in den Haag en daar te pleiten voor behoud van hun gemeente.

Een opvallend detail in dit verhaal is de geografische ligging van Scherpenzeel. Als er ooit een echte noodzaak is om samen te gaan met een andere gemeente dan is het veel logischer om dat te doen met een buurgemeente als Woudenberg. Die gemeente grenst direct aan Scherpenzeel….. dus even over de provinciegrens heen stappen……. 

Ook zo’n optie moet altijd eerst de steun van de bevolking en de gemeenteraad hebben. Mijn conclusie is dat de bevolking en de gemeenteraad van Scherpenzeel gewoon zelfstandig willen blijven…. Respecteer dat en laat Scherpenzeel met rust. 

Ton van Huis, Barneveld

advertentie
advertentie
advertentie