Afbeelding
Foto: Freepik

Zindelijkheidstraining, heeft het zin?

1 juni 2023 om 16:22 Partnercontent

Als je kind last heeft van bedplassen, weet je alles van de nadelige gevolgen. Behalve dat je om de haveklap een berg wasgoed hebt, is het belangrijkste dat het knaagt aan het zelfvertrouwen van het kind. Tijd voor actie!

Wanneer is een kind zindelijk?
Gemiddeld genomen ben je zindelijk als je drie bent. De meeste kinderen van die leeftijd weten overdag exact wanneer het tijd is om naar het toilet te gaan. ’s Nachts is een ander verhaal. Het ligt er voornamelijk aan hoe diep het kind slaapt en of het ’s nachts überhaupt moet plassen.

Op zijn tijd
Over het algemeen is de stelregel dat zindelijkheidstraining geen zin heeft. Zeker als het kind er nog niet aan toe is. Kinderen geven zelf aan wanneer ze toe zijn aan een leven zonder luier. Maar wat als je kind al wat ouder is en niet eens uit logeren durft omdat het bang is voor een ongelukje? Dan is het toch handig om tot actie over te gaan.

Drie signalen
Kinderen die uit zichzelf zindelijk worden geven vaak zelf het signaal aan. Zo krijgen ze meer controle over de blaas, vinden ze een volle luier uit zichzelf vies en is het toe aan onafhankelijkheid. Zodra kinderen zoveel mogelijk zelf willen doen, is zelf naar het toilet gaan namelijk een logische vervolgstap. Vaak volgt het ’s nachts weglaten van de luier daarop. Je koopt een matrasbeschermer omdat die niet zo eenvoudig schoon te krijgen is en legt je neer bij het feit dat de wasmachine af en toe een extra draai maakt.

De volgende stap
Wil het zindelijk worden ’s nachts nog steeds niet lukken? Er zijn speciale wekkers voor kinderen die ’s nachts in bed plassen. Toch is het niet aan te raden daar vroeg mee te beginnen. Is je kind een jaar of zeven en plast het nog steeds met regelmaat in bed? Wellicht slaapt je kind te diep. Geeft het zelf aan de strijd tegen bedplassen aan te willen gaan? Dan is een plaswekker kopen een goed idee.

Wat is een plaswekker?
Heeft je kind een plaswekker, dan heeft het een speciaal broekje met een sensor. Zodra er een druppel urine op de sensor komt, gaat er een alarm af. In het begin kan het nog steeds goed mis gaan, maar na verloop van tijd wordt het kind steeds sneller wakker. Volgens onderzoek zijn de meeste kinderen binnen enkele maanden ook ’s nachts zindelijk en zijn ze klaar voor een leven zonder nat beddengoed en gewoon wakker worden van de kwetterende vogeltjes.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie