Afbeelding
Foto: Toa Heftiba via Unsplash

Wat kun je doen als je niet in de kou wilt zitten in je huis?

26 mei 2023 om 00:00 Partnercontent

Sinds de prijzen voor gas en stroom zo fors zijn gestegen zetten veel mensen de kachel uit. Maar dat betekent wel dat je in de winter in de kou zit. Dat is verre van comfortabel. Maar een torenhoge gastrekening is voor velen ook geen optie. Gelukkig zijn er manieren om er toch warmpjes bij te zitten als je wilt besparen op gas. Zo kun je infrarood panelen plaatsen die zorgen voor plaatselijke warmte. Je kunt dan de kachel uit laten in ruimtes waar je op dat moment niet bent.

Een warme slaapkamer is niet aan te raden

Toen gas nog goedkoop was vond je het misschien heel normaal om ook in de slaapkamer de radiator open te draaien. Maar het hoeft in de slaapkamer echt geen 18 graden te zijn. Sterker nog: hoe warmer het is, des te groter is de kans dat je moeilijker in slaap kunt komen. Een temperatuur van 15 graden is veel comfortabeler. Ook in je badkamer hoeft het in principe niet warm te zijn. Een handdoekradiator is natuurlijk wel handig. Dan kun je je badlaken meer dan één keer gebruiken en dat spaart weer kosten voor de wasmachine uit. Ook op een werkkamer moet het niet te koud zijn, omdat je met verkleumde vingers niet echt prettig kunt werken achter je laptop.

Zelf aan de slag met verduurzaming

Als je je huis wilt verduurzamen dan kun je daarvoor natuurlijk een vakman inhuren. Maar als je een beetje handig bent dan kun je ook veel zelf doen. Tochtstrippen aanbrengen kan iedereen in principe zelf. En als je vaker hebt geklust dan lukt het misschien ook wel om je infrarood paneel zelf op te hangen. Isoleren is meestal een klus die je beter kunt uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Zo is het isoleren van de spouwmuren alleen mogelijk met speciale apparatuur. Ook dakisolatie aanbrengen is in principe de taak van een deskundige dakdekker. Maar er zijn zeker dingen die je zelf kunt doen.

Daken en muren aan de binnenkant isoleren

Misschien woon je in een huis dat geen spouwmuren heeft. Dat is vaak het geval bij oudere woningen. Dan is spouwmuurisolatie uiteraard niet mogelijk. Maar je kunt toch wel wat doen om de warmte binnen te houden in de winter. Je kunt aan de binnenzijde van de muur isolatieplaten aanbrengen. Die zijn te koop in standaardmaten. Kijk voor eenafkortzaag aanbieding om de platen precies op maat te maken om tegen muren en het dak aan te brengen. De platen zijn voorzien van een kern van isolerend materiaal. Je hoeft dus minder hard te stoken voor een aangename temperatuur in huis.

Advies over verduurzaming

Als je je huis wilt gaan verduurzamen dan weet je misschien niet precies hoe je dat het beste kunt aanpakken. Daarom zijn er steeds meer gemeenten die hiervoor speciale adviseurs hebben aangesteld. Ze komen bij je langs om je ter plaatse advies op maat te geven. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met je budget. Je kunt in aanmerking komen voor subsidie bij verduurzaming. Ook is het natuurlijk niet zo dat alles tegelijk moet. Je kunt het verbeteren van je huis ook uitspreiden over meerdere jaren en zo de kosten spreiden. Soms is het mogelijk om voor verduurzaming de hypotheek op je woning te verhogen. Zo profiteer je van een lange aflossingsperiode en van een lagere rente dan wanneer je een persoonlijke lening zou afsluiten. Houd er bij het aanvragen van een lening rekening mee dat dit enkele maanden in beslag neemt. Soms is het nodig om hiervoor een nieuwe hypotheekakte te laten opstellen door de notaris. De kosten hiervoor zijn aftrekbaar op de inkomstenbelasting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie