Afbeelding
Foto: Pixabay

Een duurzamere omgeving in Barneveld

16 maart 2023 om 11:02 Partnercontent

Een duurzamere omgeving wordt tegenwoordig steeds belangrijker. Door maatschappelijke kwesties zoals klimaatverandering, zijn steeds meer gemeenten genoodzaakt om maatregelen te nemen die er voor zorgen dat hun inwoners beter bestand zijn tegen de gevolgen van een veranderend klimaat. Deze veranderingen betekenen bijvoorbeeld dat de zomers in Nederland heter en droger zullen worden, en dat periodes van regen heviger zijn en langer duren. Helaas is onze infrastructuur daar niet altijd op voorbereid, wat voor overlast kan zorgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overstromingen wanneer het veel regent, door overbelasting van het riool. Maar ook zogeheten ‘hitte eilanden’ in de bebouwde kom, door een gebrek aan planten en groen, kunnen erg vervelend zijn. Door als inwoner zelf makkelijke, duurzame maatregelen te nemen, draagt iedereen een steentje bij. Op die manier blijft het fijn wonen in gemeenten zoals Barneveld, nu én in de toekomst!

Duurzame maatregelen

Er zijn verschillende duurzame maatregelen die een inwoner kan nemen. Zo kunt er voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen, regenwater af te koppelen, tegels te vervangen voor plantjes of gras, of een warmtepomp plaatsen. Eén van de gemakkelijkste manier van het verduurzamen van uw woning, is echter het plaatsen van sedumdak. Deze groene daken kunnen al worden gelegd op daken van één vierkante meter, waardoor u niet persé veel ruimte nodig heeft voor het dak. Daardoor is ook het dak van een schuur, garage of tuinhuis erg geschikt! De daken hebben niet veel onderhoud nodig, waardoor u er na het plaatsen bijna geen omkijken meer naar heeft. Twee keer per jaar bemesten en een beetje extra water geven wanneer het lang niet regent is voldoende.

Wateroverlast voorkomen

Sedumdaken brengen diverse voordelen met zich mee. Zo verlagen ze de lokale omgevingstemperatuur, omdat ze meer hitte weerkaatsen dan een kaal dak. Daken van PVC of bitumen zijn vaak donker gekleurd, waardoor ze veel warmte opnemen. Tijdens een hittegolf kan dat voor een onprettig effect zorgen wat de omgeving nog heter maakt. Liggen er echter sedumplanten op het dak, dan wordt het er juist mínder warm. Dit effect heeft u ’s zomers misschien al eens gemerkt, wanneer u het park of een ander natuurgebied op zocht. Het kan zelfs meerdere graden schelen vergeleken met een omgeving zonder groen! Sedumdaken zijn ook erg geschikt om wateroverlast tegen te gaan. De sedumplanten houden namelijk veel water vast, waardoor er minder wordt afgevoerd naar het riool. Daardoor is er minder belasting op de riolering en verkleint de kans op overstromingen.

Voordelig duurzaam

Sommige duurzame maatregelen zijn best prijzig. Het leggen van zonnepanelen of plaatsen van een warmtepomp, is dan ook niet voor iedereen haalbaar. Dat betekent echter niet dat er helemaal geen mogelijkheden voor u zijn! Het plaatsen van sedumdaken wordt gelukkig steeds voordeliger, doordat steeds meer gemeenten subsidie beschikbaar stellen. Ook de gemeente Barneveld heeft dit mogelijk gemaakt via de subsidie Klimaatmaatregelen. U kunt daarmee tot wel €25 per vierkante meter groendak terug krijgen, met een maximum vergoeding van €2500. Zo kunt u veel op de kosten besparen. Ook wanneer u niet veel ruimte heeft en slechts een heel klein oppervlak kan beleggen, levert een sedumdak kopen al voordelen op.

Maatregelen combineren

Het is tot slot ook mogelijk om verschillende maatregelen te combineren. Zo kan een groendak goed worden geplaatst in combinatie met zonnepanelen. Groendaken verhogen zelfs het rendement van de panelen, waardoor u nog meer energie bespaart! Maar ook het afkoppelen van hemelwater gaat goed samen met een sedumdak. Het is daarmee mogelijk om de belasting op het riool helemaal tot een minimum te beperken, waardoor u zeker weet dat tijdens een storm of heftige regenbui, u niet bijdraagt aan eventuele overstromingen. Wilt u dus gaan voor een extra duurzaam Barneveld, dan loont het om verschillende maatregelen te combineren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie