Afbeelding
Foto: Pixabay

Bespaar nu in Barneveld met een goed ingeregelde cv-ketel

Partnercontent

Barneveld - Uit onderzoek van afgelopen november is gebleken dat inwoners van de gemeente Barneveld er huiverig voor zijn dat de toekomstige overgang van het gas naar een duurzame energiebron tot hogere maandlasten gaat leiden. Gedacht wordt dan aan het nemen van zonnepanelen of overstappen naar groen gas. Ook de warmtepomp wint aan populariteit. Toch is het overstappen naar een gasloze woning niet voor iedereen weggelegd en loopt de aanschaf van een warmtepomp flink in de papieren. Zo is de huidige generatie hoog rendement CV-ketels bij de meeste huishoudens nog lang niet aan vervanging toe.

De hoog rendement CV-ketel voldoet nog uitstekend om een huis op een rendabele en energiezuinige manier te verwarmen. Met diverse andere maatregelen zoals een goede isololatie, ledlampen, of een waterbesparende douchekop kan een hoge energierekening ook naar beneden gebracht worden.

Onderhoud

Heb je een goede cv-ketel dan is het net zoals bij een auto, dat je daar regelmatig onderhoud aan laat plegen. Verreweg de beste optie hiervoor is een onderhoudsabonnement. Bij regelmatig cv ketel onderhoud ben je er zeker van dat je huis op een veilige manier verwarmd wordt. Doordat de cv-ketel optimaal is afgesteld staat hij ook in de voor jouw huis meest rendabele stand. Met een onderhoudsabonnement voorkom je dat er onverwachte storingen optreden. Overkomt je een storing in een strenge vorstperiode en kom je dan in de kou te zitten, dan kan er bovendien vorstschade aan de leidingen optreden.

Hoog rendement

Bij een HR CV-ketel staan de letters HR voor hoog rendement. Heb je zo’n ketel dan is het zaak dat deze door een professional goed wordt afgesteld. HR-ketels halen namelijk extra energie uit de rookgassen om water op te warmen. Een voorwaarde hiervoor is dat de ketel dan wel op een loop pitje moet branden. De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar hoe dit werkt.

Warmtewisselaar

In het kort komt het er op neer dat het verbranden van aardgas warmte oplevert. Daarnaast komt er ook waterdamp vrij, die normaal met de rookgassen naar buiten wordt geleid. Hierbij gaat ook de mogelijkheid verloren om extra energie op te wekken. Door de waterdamp te laten condenseren op de warmtewisselaar komt extra energie vrij. Hierdoor is een HR-ketel extra efficiënt.

Inregelen

Er is echter nog meer voordeel uit een CV-ketel te halen als deze goed is ingeregeld. Zo blijkt het zogenaamde waterzijdig inregelen van je cv-installatie bij veel huisbezitters een onbekend gegeven. Toch kan dit ook voor inwoners van Barneveld een behoorlijke energiebesparing opleveren. Het komt er op neer dat er een meer gelijkmatige verdeling van het warme water plaatsvindt in de radiatoren van de verschillende kamers. Stel je dit beter af dan leidt dit tot besparing. Het normeninstituut NEN heeft dit onderzocht.

Voorlopig blijft gas nog de belangrijkste verwarmingsbron in Barneveld. Mocht het ‘grijze’ niet duurzaam gewonnen gas terrein gaan verliezen, dan is er ook nog altijd de optie om over te stappen op een ander type groen gas als energiebron. Dit andere gas is namelijk ook geschikt voor de bestaande gasleidingen zodat die niet vervangen hoeven worden.

advertentie