Afbeelding
Foto Pixabay

Energiebesparende maatregelen financieren

26 mei 2021 om 07:43 Partnercontent

Onze overheid heeft zowel op nationaal als internationaal niveau bepaalde doelstellingen gesteld als het aankomt op verduurzaming. Een van de zaken waarom het gaat, is de verduurzaming van woningen. De standaard bij nieuwbouwwoningen is bijvoorbeeld aansluiting op een warmtenet of de plaatsing van een warmtepomp. Alleen als dit niet mogelijk is of te duur, wordt een nieuwbouwwoning nog op het gasnet aangesloten. Ook bestaande woningen dienen verduurzaamd te worden. Om woningeigenaren te stimuleren om te verduurzamen, zijn er tegenwoordig meer mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met de hypotheek. Om welke opties gaat het?

Voordelen van een duurzamere woning

Allereerst is het goed eens de voordelen te benoemen van het verduurzamen van woningen. Sommige woningeigenaren zien verduurzaming van woningen nog als iets dat door de overheid opgelegd wordt. Toch heeft de investering in de woning ook directe voordelen voor jezelf. Ten eerste zorgen energiebesparende maatregelen voor een lagere energierekening. Daarnaast heeft verduurzaming een positieve invloed op je woningwaarde. Tot slot zijn er tegenwoordig ook hypotheekverstrekkers zijn die zogenaamde ‘groene’ hypotheken aanbieden. Hierbij is er sprake van een rentekorting op een energiezuinig huis. Loopt je hypotheek af, dan kom je met een verduurzaamde woning mogelijk in aanmerking voor een lagere hypotheekrente.

1. Bij energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek

Er zijn diverse manieren waarop je energiebesparende maatregelen kunt financieren. Ten eerste kun je bij energiebesparende maatregelen een hogere hypotheek krijgen. Sinds een aantal jaar geldt namelijk de regel dat je niet meer kunt lenen dan de waarde van de woning. Er is echter een uitzondering gemaakt in het geval er verduurzaamd zal worden. In dat geval kun je in plaats van 100 procent, maximaal 106 procent van de woningwaarde financieren. Let er overigens wel op dat niet iedere hypotheekverstrekker deze optie aanbiedt, en er soms sprake is van een opslag.

2. Een duurzame woning? Dan een hogere maximale hypotheek

Daarnaast is er bij energiebesparende maatregelen, ook nog eens sprake van een hogere maximale hypotheek. Wie namelijk een duurzame woning koopt, kan op basis van het inkomen een hoger bedrag financieren. Bij een woning met een energielabel van A++ of hoger, kan maximaal 9.000 euro meer geleend worden. Kiezen mensen voor een ‘nul-op-de-meter-woning’, dan gaat het zelfs om een verhoging van het hypotheekbedrag van 25.000 euro.

3. Overwaarde gebruiken om woning te verduurzamen

Nog een andere manier om energiebesparende maatregelen te financieren, is de overwaarde van de woning hiervoor te gebruiken. Doordat de woningen de afgelopen jaren sterk in prijs zijn gestegen, is er in veel gevallen sprake van overwaarde. Het probleem is echter dat dit geld vastzit in stenen. Sinds april 2021 is het gemakkelijker en goedkoper de hypotheek te verhogen of een extra hypotheek af te sluiten op basis van de overwaarde. Zonder kennis- en ervaringstoets, en zonder advies, kan er maximaal 25.000 euro extra geleend worden. Dit dient dan wel aantoonbaar binnen vijf jaar besteed worden aan bijvoorbeeld zonnepanelen, vloer- of gevelisolatie of hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++) .

4. Geld lenen voor energiebesparende maatregelen

Is er geen mogelijkheid energiebesparende maatregelen te financieren met behulp van de hypotheek? Dan is het goed om te weten dat in sommige gevallen consumptief geld lenen wel opties biedt. Onder bepaalde voorwaarden is de rente bij een investering in de woning ook fiscaal aftrekbaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie