Afbeelding
Foto door Karolina Grabowska via Pexels

Fit vanuit huis; sport op jouw niveau

20 maart 2023 om 00:00 Partnercontent

Veel mensen denken dat ze een duur sportschool abonnement moeten afsluiten om fit te worden. Maar ook vanuit het comfort van jouw eigen huis kun je werken aan jouw doelen. Of jouw doel nu afvallen, spieren opbouwen of gezonder worden is. Fit worden vanuit huis is voor iedereen mogelijk. Door thuis te sporten neem je de drempel van het naar de sportschool gaan weg, waardoor je op jouw eigen tijd en niveau aan de slag kunt met jouw doelen. Het enige dat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan met jouw doelen is een ruimte, dit kan zowel binnen als buiten zijn. Daarnaast zijn een aantal basismaterialen zoals een sportmat, sportkleding en attributen zoals gewichten of een springtouw handig om in huis te hebben.

Is thuis trainen effectief?

Een vraag die vaak gesteld wordt; is thuis trainen effectief? In de sportschool heb je immers veel meer apparaten tot jouw beschikking en kun je gebruik maken van professionele begeleiding. Toch betekent dat niet dat sporten in de sportschool beter is. Een goede workout vanuit huis is zelfs net zo effectief gebleken als in de sportschool. Je moet alleen weten hoe je een workout moet aanpakken en wat jouw doelen zijn. Het uiteindelijke doel heeft namelijk veel invloed op jouw training. Wanneer je spiermassa wil opbouwen zal je immers anders trainen dan wanneer je wil afvallen. Het belangrijkste onderdeel van elk doel is consistentie. Consistentie in hoe vaak je per week traint, consistentie in de oefeningen, consistentie in voeding en consistentie in voldoende rust. Met de juiste motivatie kun je thuis net zo goed jouw doelen bereiken als in de sportschool.

Wat heb je nodig om vanuit thuis te kunnen sporten?

Om een goede workout te kunnen doen vanuit huis heb je niet per se dure fitnessapparatuur nodig. Wel is het handig om een aantal basics in huis te halen. Denk hierbij aan een yogamatje en een set gewichten. Op deze manier kun je net even wat lekkerder aan de slag met jouw workout. Mocht je jezelf wat meer willen uitdagen kun je deze basic items natuurlijk aanvullen met apparatuur of materialen die jij leuk vindt. Gebruik jij sporten als een uitlaatklep na een drukke en stressvolle werkdag? Dan kun je ook een bokszak kopen. Op deze manier kun jij al jouw stress eruit boksen en werk je tegelijkertijd aan het verbranden van calorieën en het opbouwen van spieren. Daarnaast kun je natuurlijk ook gebruik maken van spullen die in jouw woning aanwezig zijn. Denk aan meubelstukken, een trap of een aantal zware boeken. Een bezoekje aan de speeltuin om de hoek kan ook van toegevoegde waarde zijn omdat je hier gebruik kunt maken van attributen zoals een rekstok. 

De mogelijkheden van thuis sporten

Misschien klinkt het idee van thuis sporten heel interessant voor jou, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om thuis te kunnen sporten. Wanneer je op zoek bent naar workouts kun je al ontzettend veel vinden via YouTube tutorials of verschillende apps. Daarnaast is het belangrijk om een aantal stappen te doorlopen voordat je aan de slag gaat met jouw dumbbells of andere attributen die je graag wil gaan gebruiken:

-  Stel een doel voor jezelf; wat wil je bereiken?
-  Zorg voor extra motivatie door jezelf te belonen wanneer je een doel behaald hebt.
-  Maak een planning wanneer je gaat sporten en hou je hier ook aan!
-  Ga op zoek naar workouts die bij jouw doelen en bij jou als persoon passen.
-  Zorg dat je traint op je eigen niveau, ga als beginner niet meteen van start met workouts voor gevorderde.
-  Zorg voor voldoende ruimte.

De voordelen van thuis sporten

Voor veel mensen is de stap naar de sportschool net een tikkeltje te groot. De onzekerheden over jouw fitness level of over jouw lichaam kunnen behoorlijk belemmerend zijn om deze stap te zetten. Thuis sporten is dan een goed alternatief met vele voordelen:

-  Je bespaart geld doordat je geen duur sportschoolabonnement hoeft af te sluiten.
-  Je hoeft geen rekening te houden met de openingstijden van de sportschool.
-  Je hebt geen reistijd en reiskosten.
-  Je hoeft nooit te wachten voordat een apparaat of attribuut vrij komt.
-  Je kunt lekker jezelf zijn.

Tips voor sporten vanuit huis

Om te zorgen dat jouw workout vanuit huis net zo effectief is als in de sportschool is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Zo is het belangrijk om altijd te zorgen voor een goede warming up om blessures te voorkomen. Is het belangrijker om een oefening correct uit te voeren dan zo vaak mogelijk. Ook is het slim om oefeningen voor een spiegel uit te voeren.. Op deze manier kun je zien of je de oefeningen correct uitvoert.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie