Afbeelding
Foto Pexels

Wat zijn de voor- en nadelen van het geld lenen van vrienden of familie?

Partnercontent

Ben je een alleenstaande? Je zou dan krap bij kas kunnen komen te zitten doordat je meer uitgaven dan inkomsten hebt. Dit hoeft natuurlijk niet beslist, maar de mogelijkheid is er wel. Om dit potentiële problemen op te lossen of te voorkomen is het mogelijk om een lening af te sluiten. Daarnaast kun je ook kiezen voor geld lenen van vrienden of familie. Onderstaand vind je wat hier de voor- en nadelen van zijn. 

Voordelen van geld lenen van vrienden of familie

Als je ooit een traditionele lening hebt afgesloten, zul je waarschijnlijk een aantal grote verschillen opmerken tussen het omgaan met een bank en het omgaan met mensen die je kent. Als je geld leent van een vriend, is het waarschijnlijk een informeel proces waarbij je geen schat aan documenten hoeft te verstrekken om je inkomen te bewijzen en eventuele kosten voor het aangaan van leningen. Als het bedrag klein genoeg is, kunnen ze het geld gewoon aan je overmaken. Zo hoef je dus niet eerst een hele kredietcheck te ondergaan en kun je dus probleemloos binnen een paar minuten beschikken over het geld dat je nodig hebt. Hierbij kun je denken aan een reparatie van de auto of het aanschaffen van een nieuwe stofzuiger.

Flexibel

Een vriend of familielid zal ook flexibeler zijn over wanneer ze het geld terug nodig hebben, hoe je het terugbetaalt en of ze rente willen. Terwijl een geldschieter misschien formeel algemene voorwaarden heeft geschreven, is de kans groter dat je vriend zegt: “Als je het aan mij kunt terugkrijgen, is dat prima.” Lenen van een vriend of familielid kan ook een goede manier zijn om in een aflossingsvrije periode te werken om je te concentreren op het van de grond krijgen van een nieuwe onderneming voordat de terugbetalingen beginnen.

Nadelen van geld lenen van vrienden of familie

William Shakespeare was misschien iets op het spoor toen hij zei: “Noch een lener, noch een geldschieter.” De nadelen van geld lenen van familie en vrienden kunnen emotioneler zijn dan geldelijk. Als ze je bijvoorbeeld het geld niet geven of als je ze niet kunt terugbetalen, kan dit de relatie ernstig schaden. In het huwelijk is geld de tweede meest voorkomende reden waarom koppels scheiden. Maar scheidingen kunnen ook van toepassing zijn op vrienden en familieleden, vooral als de financiën in de weg zitten. Stel je voor dat je een familielid of vriend vertrouwt, ze het geld voorlegt en ze vervolgens moet lastigvallen om het terug te krijgen. 

Een ander probleem dat een relatie kan belasten, is een gebrek aan duidelijkheid over wat de lening inhoudt. Een vriend die je geld leent om een nieuw bedrijf te starten, kan ervan uitgaan dat hun investering precies dat is: een investering. Ze denken misschien dat het hen recht geeft op royalty’s, commissie of zelfs gedeeltelijk eigendom. Ten slotte kan het ook nog eens voor velen van ons ronduit beschamend zijn om financiële problemen aan een vriend of familielid te onthullen.

advertentie
advertentie