Afbeelding
Foto Canva

Wat mobiel betalen bedrijven gebracht heeft

19 mei 2022 om 09:17 Partnercontent

 Soms is het je lastig om voor te stellen hoe anders zaken een paar decennia geleden waren. Alleen mensen die nog weten wat “MC’s” (muziek cassettes) zijn en hoe een inbelmodem klinkt, zullen zich nog herinneren wat een girobetaalkaart was. In het buitenland gewoonlijk aangeduid als cheque, was dit eigenlijk de eerste mobiele vorm van betalen: je kon overal betalen zonder fysiek geld bij je te hebben en hoefde niet steeds naar de bank om geld op te nemen.

Hoewel Nederland een voorloper was met betrekking tot digitaal betalen en we sinds 1990 al overal betaalautomaten zagen verschijnen, bleven we op het gebied van online betalen een beetje achter. In de vroege dagen van het internet kon je praktisch gezien eigenlijk bijna niets zonder een creditcard - een systeem wat in Nederland, mede door de hoge kosten en het gemak van rood staan bij je eigen bank, eigenlijk nooit populair is geworden. 

Het heeft tot 2005 geduurd voordat het nu bij iedereen bekende en gebruikte iDeal werd ontwikkeld als alternatief voor de andere, duurdere opties zoals de eerder genoemde creditcard het toen nog nieuwe Paypal die beiden een percentage van het transactie bedrag als kosten in rekening brengen. Als je een aankoop van laten we zeggen €100 doet, ben je bij iDeal slechts een kwartje kwijt, terwijl het bij andere betalingsverwerkers op kan lopen tot €4. Dat maakt nogal een verschil!

Inmiddels zijn we bijna halverwege de eerste helft van een nieuwe eeuw en is internet, zowel in relatieve als absolute aantallen, een belangrijker medium geworden dat radio of televisie ooit was en inmiddels heeft meer dan 95% van de mensen een smartphone waarmee ze continu online zijn.

Omdat je nu internet een je bankieren app op hetzelfde apparaat hebt wat je altijd bij je hebt, is het voor bedrijven een stuk makkelijker geworden om beiden te integreren en is betalen nu letterlijk en figuurlijk mobiel gegaan.

Of je nu nog even snel een treinkaartje wil kopen, een storting bij een Nederlands mobiel casino wilt doen of een app in de Playstore aan wil schaffen, binnen enkele seconden heb je het voor elkaar. 

Maar waarschijnlijk de grootste en meest praktische gemakken van mobiel betalen zijn het kunnen versturen van tikkies en letterlijk met je mobiele telefoon betalen door middel van de NFC chip die tegenwoordig in bijna alle telefoons zit. Met de eerste hoef je nooit meer moeilijk te doen over het delen van een rekening en met de tweede hoef je zelfs nooit meer je portemonnee te pakken, want zeg nou eerlijk, wie heeft er niet bijna de hele tijd z’n telefoon in z’n hand?

Het is moeilijk te voorspellen welke kant het hierna nog op kan gaan om betalen nog makkelijker en veiliger te maken, maar zeker is dat mobiel en contactloos betalen iets is waar we heel snel heel erg gewend aan zijn geraakt en dus voorlopig niet zal verdwijnen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie