Afbeelding
Foto Unsplash

Planten in de badkamer: is dat een goed idee?

Partnercontent

Er wordt nog vaak getwijfeld of je planten kunt neerzetten in de badkamer. Om maar direct het antwoord te geven: ja, planten kunnen prima overleven in deze ruimte. Het is alleen wel belangrijk om de juiste plantensoort uit te kiezen. In de badkamer heb je namelijk te maken met een hoge luchtvochtigheid. De plant moet hier natuurlijk wel tegen kunnen. Lees daarom eerst de onderstaande informatie door om optimaal te genieten van de groene decoratie.

Hoge luchtvochtigheid

Of je nou een snelle stomende douche neemt of een uur in bad ligt, het zal altijd zorgen voor een hoge luchtvochtigheid in de badkamer. Zelfs met goede ventilatie blijft de ruimte tijdelijk vochtig. Voor sommige kamerplanten is dit een nachtmerrie, maar voor anderen de ideale situatie. Er zijn veel planten die dol zijn op de tropische, vochtige lucht. Ze zullen hierdoor juist sneller groeien!

Daglicht in de badkamer

Helaas zijn de meeste badkamers voorzien van kleine ramen. Hierdoor komt er maar weinig daglicht naar binnen. Controleer bij het uitzoeken van je nieuwe badkamerplant daarom niet alleen of de plant bestand is tegen hoge luchtvochtigheid, maar check ook of hij kan overleven in de (half) schaduw. Een sterke vetplant is vaak een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld een aloe vera plant kopen en deze prima in de schaduw neerzetten.

Geen ruimte? Ga voor hangplanten

Heb je een hele kleine badkamer en ook geen vensterbank om plantjes neer te zetten? Ga dan aan de slag met hangplanten. Hang de planten op aan het plafond, aan de muur of in het raamkozijn. Kijk van tevoren hoeveel daglicht de planten op de gekozen plek krijgen, zodat je een geschikte plantensoort kunt uitzoeken.

Geschikte planten voor de badkamer

Ter inspiratie staan hieronder een aantal populaire planten voor in de badkamer op een rijtje. Ze kunnen allemaal goed tegen een hoge luchtvochtigheid en een warme omgeving.

Krulvaren: Deze varen is een echte koukleum en doet het daarom juist heel goed in de badkamer. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Aloë Vera: Een super sterke plant die wel tegen een stootje kan. Hij voelt zicht goed in de halfschaduw, maar overleeft ook prima op een lichte plek. De vetplant heeft maar weinig water nodig, zeker in een vochtige omgeving zoals de badkamer.

Drakenplant: Ook wel bekend als Dracaena. Deze plant is gek op een hoge luchtvochtigheid. Als de omgeving te droog is of hij te weinig water krijgt, zullen de bladeren bruin kleuren.

Graslelie: Een speels plantje met wilde, smalle bladeren. Doet het zowel goed in de zon als de schaduw.

advertentie
advertentie