Afbeelding
Foto: Pixabay

Help! Mijn kind wil een smartphone; Drie tips!

8 juli 2022 om 08:36 Partnercontent

Kinderen worden vaak sneller groot dan we willen, je hoeft maar twee keer met je ogen te knipperen en ze lijken wel volwassen te worden. Geniet daarom ook van iedere fase van je kind, voor je het weet is het voorbij. Soms breekt er ook een nieuwe fase aan zonder dat je het door hebt, opeens komt je kleine met de vraag; Mag ik ook een telefoon? Of beter nog; Ik wíl een telefoon! Hoe ga je hiermee om en wanneer is je kind hier klaar voor? Hier vind je basis tips.

1. De aanschaf

Naast het feit dat je kind natuurlijk mediawijs moet worden, is het ook aan te raden hem of haar al vroeg te laten beseffen dat voor niks de zon op gaat. Een smartphone zoals een Iphone 12 aanschaffen is vaak een dure zaak, dus je kind hier aan bij te laten dragen is een goed idee. Dit is goed voor de bewustwording maar ook voor het feit hoe hij of zij met de telefoon om gaat. Hij zal zuiniger erop zijn wanneer hij zelf ook wat spaargeld heeft ingelegd. Ook kun je voor een tweedehands optie gaan, deze zijn vaak nog in goede staat. Een Iphone 11 refurbished  is hier een voorbeeld van. En vaak heeft je kind het geen eens door dat het refurbished is.

2. Het abonnement

Een telefoon moet gekocht worden, en moet hij natuurlijk ook werken. Een kind hoeft echter nog geen dikke databundel en veel belminuten, dit kan vaak beperkt worden tot het hoogst noodzakelijke. Dit zorgt er ook meteen voor dat de schermtijd (komen we later op) beperkt wordt. Toch biedt een smartphone ook veiligheid, het is een lekker idee dat je kind altijd bereikbaar is wanneer hij of zij alleen op pad is. Wij raden dan ook aan een hele kleine databundel inclusief zo’n 100 belminuten te kiezen. Hiermee is je kind altijd bereikbaar, maar niet altijd online. 

3. Schermtijd beperking

Alles valt of staat met duidelijke regels. Spreek af hoeveel en wanneer je kind zijn of haar smartphone mag gebruiken. Zo is de regel dat alle telefoons tijdens het eten in een aparte doos gaan een goed uitgangspunt. Houd je zelf ook aan deze regels, anders zijn ze weinig effectief. Ook kun je ervoor kiezen om speciale apps te downloaden die sites blokkeren die niet geschikt zijn voor jongeren. Echter zijn kinderen snel mediawijs en hebben ze daarnaast via WhatsApp ook contact. De controle hierop raak je snel kwijt. Wij raden dan ook aan om hier het gesprek over aan te gaan en niet je kind actief te controleren zonder concrete aanleiding. Want mocht je kind kwaad willen, dan kan hij altijd wel een toegang tot deze info vinden.

Kortom, je kunt er tegenwoordig niet meer omheen dat je kind al op jonge leeftijd zich ook op het wereldwijde web wil begeven door middel van een smartphone. Je kunt dit maar beter goed begeleiden en bespreken, in plaats van verbieden. Dat heeft namelijk op latere leeftijd vaak een averechts effect. Maar moet je even wennen aan het idee? Dat is meer dan normaal!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie