Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een bestelbus kopen: tweedehands of nieuw?

11 februari 2022 om 07:29 Partnercontent

Wanneer je net voor jezelf begonnen bent, bijvoorbeeld als loodgieter of koerier, dan is een betrouwbare bus essentieel. Dit geldt ook wanneer je jaren succesvol een onderneming runt waarbij je moet kunnen vertrouwen op één of meerdere busjes. Als je net begint en nog geen bus hebt of als er een paar busjes aan vervanging toe zijn, dan kom je voor de keuze tussen nieuw of gebruikt te staan. Een nieuwe bus, zoals bijvoorbeeld Iveco Daily, heeft voordelen, maar ook nadelen. Hetzelfde geldt voor een Iveco occasion. Hieronder vind je informatie over de voor- en nadelen van een nieuwe en een gebruikte bus.

Nieuw is duurder in aanschaf

Een open deur wellicht, maar een nieuwe bus is aanzienlijk duurder in de aanschaf. Als bedrijf betaal je natuurlijk de BTW niet, maar een nieuwe bus blijft altijd een flinke investering. Zeker als je net begint, is je budget vaak niet zo ruim. Naast een bus, sta je als starter ook nog eens voor de aanschaf van gereedschap en andere materialen die je in je bedrijf nodig hebt. Als je puur naar de investering voor de aanschaf van een bus kijkt, dan kun je het beste kiezen voor een gebruikte, bijvoorbeeld een Iveco occasion.

Nieuw is betrouwbaar en mooi

Als je ervoor kiest om een nieuwe bus, zoals een Iveco Daily, aan te schaffen, dan ben je weliswaar meer geld kwijt dan voor een Iveco occasion, maar je geniet dan ook van de voordelen van nieuw. Zo heb je uitgebreide fabrieksgarantie. Wel zo prettig om te weten dat je niet voor dure reparaties komt te staan. Een nieuwe bus ziet er natuurlijk piekfijn uit. Je hebt geen gebruikssporen van de vorige eigenaar. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de oude bestickering. Die is er namelijk helemaal niet! Ook het interieur is bij een nieuwe bus in topconditie, zowel de cabine als de laadruimte.

Gebruikt betekent meer onderhoud

Op een gebruikte bus krijg je normaal gesproken garantie, maar die is niet zo lang als fabrieksgarantie. Je kunt er bij een gebruikte bus vanuit gaan dat je jaarlijks meer geld moet reserveren voor onderhoud van de bus. Een gebruikte bus heeft er al de nodige kilometers opzitten. Dat betekent dat motoronderdelen en de banden op een gegeven moment vervangen moeten worden. Hier moet je rekening mee houden in je jaarbudget. Ga voor de zekerheid wel naar een betrouwbare tweedehands dealer toe, zoals DUTCH Vans. Zo’n dealer geeft je meer zekerheid dan bij een particulier.

Nieuwe bus is helemaal up-to-date

Je hoeft in een nieuwe bus niet bang te zijn voor verouderde kaarten in je navigatiesysteem. Waar je bij een gebruikte bus nog wel eens de verkeerde kant opgestuurd wordt omdat in de oude kaarten van het navigatiesysteem een bepaalde weg nog geen eenrichtingsverkeer was, zul je hier met een nieuwe bus geen last van hebben. Naast de navigatie, is de rest van de bus ook helemaal up-to-date. De motor voldoet aan alle milieueisen en de radio is al voorzien van DAB+ tuner waarmee je digitale radio kunt ontvangen. Ook qua uiterlijk zit je met een nieuwe bus goed. Je komt representatief voor de dag in je modern ogende bus. LED verlichting en een hippe gril laten zien dat je een modern bedrijf hebt.

Jong gebruikt zo goed als nieuw

Het aanbod aan gebruikte busjes is groot. De kwaliteit van de verschillende busjes is echter bijzonder wisselend. Als je voor een gebruikte bus kiest, dan kun je het beste zoeken naar een jong gebruikte bus. Dit zijn busjes met weinig kilometers op de teller en ook qua uiterlijk zijn ze representatief. Dit soort busjes zijn niet altijd in grote getale op de markt. Vaak gaat het om busjes die wegens een faillissement op de occasionmarkt komen. Wanneer een bedrijf dat een wagenpark in gebruik heeft failliet gaat, dan komen alle voertuigen, ook de busjes die nog niet zo oud zijn, op de markt. Het is zaak om dan snel je slag te slaan. Als je dit goed in de gaten houdt, dan heb je voor de prijs van een gebruikte een zo goed als nieuwe Iveco Daily occasion.

Uiteindelijk een zakelijke keuze

De keuze voor een gebruikte of een nieuwe bus, blijft uiteindelijk een grotendeels zakelijke keuze. Als je genoeg budget hebt en niet voor verrassingen wilt komen te staan, dan is een nieuwe bus een prima keuze. Heb je in jouw bedrijf niet genoeg financiële armslag om ineens grote investeringen te doen, dan is het verstandiger om voor een jong gebruikte bus te kiezen. Met een gebruikte bus spreidt je de kosten, voornamelijk onderhoud, over het jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie