Afbeelding
Foto: Shutterstock

Zelf een uitbouw bouwen is steeds normaler

Partnercontent

Nederlanders pakken steeds vaker een boormachine, hamer en zaag uit de gereedschapskist om aan de slag te gaan met achterstallig onderhoud aan de woning. Waar men hier voorheen een vakman voor liet komen, voeren Nederlanders de klussen nu steeds vaker zelf uit. Dat geldt niet alleen voor het onderhoud aan een woning. Ook het plaatsen van een uitbouw is heel normaal geworden. De bouwstaalmatten worden online besteld, men laat het beton storten door een externe partij en gaat vervolgens aan de slag met de opbouw van de uitbouw. Vaak hierbij geholpen door vrienden en familieleden. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de plotselinge drang om zelf te klussen in en rondom woningen.

Wachttijden bij vakmensen zijn momenteel erg lang 

Veel huishoudens besloten de afgelopen periode te starten met een renovatie van hun woning. Het leidde tot een situatie waarbij de wachttijden bij bouwbedrijven al snel fors opliepen. Niet alleen bouwbedrijven hebben het erg druk. Ook beschikbare hoveniers zijn nauwelijks nog te vinden. De meeste hoveniers hebben de kalender voor het komend voorjaar al volledig gevuld. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld loodgieters en elektriciens, die vaak nauw samenwerken met bouwbedrijven. De oplopende wachttijden maakt dat huishoudens zoeken naar alternatieven om de klus geklaard te krijgen. Zelf aan de slag gaan is er een voorbeeld van.

Meer tijd over door bespaarde reistijd

Voorheen was zelf klussen niet altijd een optie, omdat men domweg de tijd niet had om uit te zoeken op welke wijze de verschillende klussen moeten worden uitgevoerd. Die tijd heeft men inmiddels wel, door het thuiswerken. De verwachting is dat men ook de komende maanden nog veel vanuit huis actief zal zijn. Gemiddeld besparen werkenden al snel één tot twee uur per dag aan reistijd. Niet iedereen gebruikt die tijd om te leren klussen. Anderen leren een instrument te bespelen of volgen een cursus over een onderwerp wat hen interesseert.

Online veel informatie te vinden over klussen

Een derde reden die het interessant maakt om zelf aan de slag te gaan met klussen in huis, is het feit dat er online veel informatie te vinden is over de wijze waarop klussen moeten worden uitgevoerd. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van een willekeurige bouwmarkt. Er zijn complete stappenplannen te vinden, die helder vertellen welke stappen doorlopen moeten worden bij de aanleg van elektra, het plaatsen van een border voor planten in de tuin, enzovoorts. Zo makkelijk als het bekijken van dergelijke stappenplannen gaat, zo eenvoudig is ook het bestellen van de benodigde bouwmaterialen. Verschillende partijen bieden online bouwstaalmatten, betonpoeren en funderingsbekisting aan. Na betaling worden de materialen thuis afgeleverd. Het maakt klussen in huis heel eenvoudig! Groot gereedschap kan gehuurd worden, om kosten te besparen.

advertentie