Afbeelding
Foto:Unsplash

Wat zijn de voordelen van een lithium accu?

23 november 2021 om 06:53 Partnercontent

Een externe accu kan uitstekend van pas komen om apparaten en voertuigen van stroom te voorzien. Dat kan erg handig zijn in een camper of caravan, maar je kunt een accu bijvoorbeeld ook inzetten als startaccu of om een boot mee van stroom te voorzien. Daarbij bestaat de keuze uit verschillen soorten semi-tractie accu’s, zoals een loodaccu, een AGM-accu en een gel accu. Maar de beste optie is misschien wel een lithium accu. We bespreken de voordelen van een lithium accu.

Diepst ontladen

Een accu mag in principe niet te ver ontladen worden, omdat dit ernstige gevolgen heeft voor de levensduur van de accu. Bij diepontlading kun je de accu daarna niet meer opladen en kun je hem weggooien. Het lastige is dat elke accu last heeft van zelfontlading, waarbij de accu langzaam leeg loopt en het voltage wegzakt. Van de eerdergenoemde soorten accu’s, kun je een lithium accu het diepst ontladen. Waar dit bij lood-, AGM- en gel accu’s respectievelijk tot 50, 70 en 80 procent is, kun je bij een lithium accu 95 tot 100 procent van de accucapaciteit gebruiken.

Twee keer zo licht

Een belangrijk voordeel van lithium accu’s is dat ze ongeveer twee keer zo licht zijn als lood-, AGM- en gel accu’s. Daardoor kun je een lithium accu makkelijker vervoeren. Ook wordt een eventueel voertuig dat je ermee van stroom voorziet zo minder verzwaard. Vooral bij boten is dit een voordeel, omdat deze anders aan één kant te veel belast worden met extra gewicht.

Geen onderhoud noodzakelijk

Andere typen accu’s vergen onderhoud, omdat ze anders op den duur onbruikbaar worden. Dat is onhandig als je de accu voor een langere tijd niet gebruikt, want dat betekent dat hij regelmatig aandacht behoeft. Lithium accu’s niet hoeft je niet te onderhouden en kun je dus gewoon voor een lange periode wegzetten.

Op elke mogelijke manier plaatsen

Een lood-, AGM- en gel accu mag je enkel rechtop en liggend plaatsen. Soms komt dat echter niet goed uit en is meer flexibiliteit voor de plaatsing van de accu wenselijk. Een lithium accu kan op elke manier neergezet worden zonder problemen. Door dit voordeel kun je een lithium accu of gemakkelijk inbouwen in je boot, camper of caravan.

Een lithium accu biedt dus verschillende praktische voordelen ten opzichte van andere soorten accu’s. Dit kan de investering in zo’n multifunctionele lithium accu extra interessant maken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie