Afbeelding
Photo by Thought Catalog on Unsplash

Wat Bitcoin betekent voor dummies

11 november 2021 om 14:11 Partnercontent

Als u wat tijd online doorbrengt en het nieuws over financiële markten en innovatie volgt, hebt u vast wel eens van Bitcoin gehoord. Er zit echter veel meer achter Bitcoin dat u misschien niet zo gemakkelijk uit het nieuws kunt opmaken. In het volgende artikel worden enkele basisbeginselen van Bitcoin besproken, zodat u een idee krijgt van de nieuwe valuta en hoe het werkt. 

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale munt, waartoe gebruikers alleen online toegang hebben. In tegenstelling tot de door centrale banken uitgegeven munten, is Bitcoin niet gebonden aan enige regering of instelling. Dat betekent dat geen enkele autoriteit het gebruik ervan regelt. In plaats daarvan heeft het een netwerk van gebruikers, bekend als miners, die nieuwe munten slaan en transacties verifiëren op zijn blockchain-platform. 

Het andere unieke kenmerk van Bitcoin is dat het een beperkte voorraad van slechts 21 miljoen Bitcoins heeft, terwijl er al meer dan 17 miljoen in omloop zijn. Dat is het enige aantal Bitcoin-tokens dat ooit op de markt zal komen, waardoor het zijn koopkracht in de loop van de tijd zal behouden. Bitcoin is een peer-to-peer netwerk dat gebruikers in staat stelt wereldwijd betalingen te verzenden en te ontvangen zonder tussenpersonen. 

Hoe Bitcoin werkt

Hoewel Bitcoin immaterieel is, werkt het op dezelfde manier als gewone papieren munten zoals de Amerikaanse dollar. De meeste bedrijven gebruiken tegenwoordig Bitcoin als betaalmiddel. Door de geweldige prestaties van Bitcoin in de afgelopen jaren is het ook een waardevol beleggingsinstrument geworden. Decentralisatie betekent dat het niet onderhevig is aan politieke invloeden of marktmanipulaties zoals fiatvaluta. 

Dat heeft veel beleggers ertoe aangezet om Bitcoin te gaan gebruiken als een toevluchtsoord om hun activa te diversifiëren. Bitcoin is een onafhankelijke klasse van activa die wordt verhandeld naast goud, zilver en andere lucratieve instrumenten. Vandaag bestaan er verschillende cryptotradingplatforms, zoals https://immediate-edge.nl/, die gebruikers toelaten om Bitcoin en andere cryptovaluta te kopen en te verkopen. Deze beurzen hebben ook tradingrobots met up-to-date marktanalyses en prijsbewegingen om beginnende handelaars te helpen voet aan de grond te krijgen in de cryptoruimte.

Waarom kiezen voor Bitcoin?

Misschien vraagt u zich nog steeds af waarom Bitcoin zo een hype is. Er zijn verschillende redenen waarom Bitcoin wereldwijd steeds meer gebruikt wordt door financiële instellingen, bedrijven en particulieren. Dit zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van Bitcoin om te investeren en te betalen voor goederen en diensten. 

Beveiligde betalingen 

Het Bitcoin-netwerk draait op blockchain-technologie en bestaat uit duizenden computers verspreid over de hele wereld, die nodes worden genoemd. Alle Bitcointransacties vinden plaats op het systeem, dat gebruik maakt van versleuteling om een permanent digitaal grootboek te valideren. Bovendien heeft elk node op het netwerk een kopie van de transactiegegevens, waardoor het zelfs voor gebruikers onmogelijk is om de informatie te wijzigen. 

Het netwerk genereert unieke publieke en persoonlijke sleutels voor het uitvoeren van transacties en het verkrijgen van toegang tot het gedeelde grootboek. Bitcoin geeft gebruikers ook de mogelijkheid om anoniem transacties te doen zonder hun echte identiteit prijs te geven. Die bepalingen zorgen voor een betere beveiliging van de informatie en transactiegegevens van Bitcoin-gebruikers. 

Transparantie 

Bitcoin garandeert ook een grotere transparantie van alle financiële transacties, dankzij het gedeelde digitale grootboek. De onderliggende blockchain-technologie verzamelt transactiegegevens in een keten van blokken, waardoor een digitaal openbaar grootboek ontstaat dat voor alle gebruikers toegankelijk is. De transacties zijn onomkeerbaar, wat betekent dat gebruikers de informatie na validatie niet kunnen wijzigen. Zo kunnen bedrijven en particulieren gemakkelijk betalingen volgen zonder aparte transactiedocumenten bij te houden.  

Snellere en goedkope geldtransfers 

Bitcoin maakt onmiddellijke grensoverschrijdende geldtransfers mogelijk, zodat gebruikers betalingen kunnen verzenden en ontvangen wanneer ze die nodig hebben. In tegenstelling tot gewone bankoverschrijvingen of creditcardbetalingen met diverse inhoudingen en kosten, heeft Bitcoin weinig transactiekosten. Zelfs als u een Bitcoin-automaat gebruikt om betalingen te verzenden en te ontvangen, zouden de kosten nog steeds veel lager zijn dan wanneer u banken of creditcards gebruikt. 

Bitcoin is ongetwijfeld een nieuwe grens en het zal tijd kosten voordat de mensen er vertrouwd mee raken. Deze richtlijnen bieden echter een goede start in Bitcoin en de cryptowereld. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie