Afbeelding
Foto: Shutterstock

Beleggen steeds makkelijker en populairder geworden

14 oktober 2021 om 07:11 Partnercontent

In de afgelopen twee jaar, gedurende de pandemie, is het aantal beleggers explosief gegroeid. Niet alleen in Nederland, maar ook elders in de wereld. Vorig jaar kende de groep beleggers een groei van maar liefst 17%. Dit bracht het totaal aantal beleggende huishoudens op zo’n 1,75 miljoen. Iets wat we niet eerder gezien hebben in Nederland. Gek is het niet, dat het aantal beleggers toenam. Enerzijds hebben mensen meer tijd als gevolg van het thuiswerken. Anderzijds zijn vakanties uitgesteld, waardoor het gemiddelde Nederlandse huishouden veel meer spaargeld heeft dan voorheen. Naast beleggen in aandelen is ook goud en zilver kopen populairder geworden de afgelopen jaren.

 Investeren in edelmetalen kan in iedere stad 

Zowel voor beleggen als voor zilver en goud kopen geldt dat dit steeds makkelijker wordt. Je kunt goud online kopen in de vorm van certificaten of bijvoorbeeld sieraden. Ook in een fysiek wisselkantoor heb je de mogelijkheid om goud te bestellen. Zo hoef je helemaal niet digitaal vaardig te zijn om spaargeld te kunnen investeren. Goud kopen is aantrekkelijker geworden door de steeds verder toenemende koersen van aandelen. Het maakt de kans op een serieuze correctie op de beurs groter. Onder meer De Nederlandse Bank waarschuwde onlangs dat het sentiment op de beurs snel kan omslaan als bijvoorbeeld besloten wordt de rente te verhogen. De verwachting is dat er de komende maanden tot jaren een renteverhoging plaats zal vinden om de inflatie te stoppen.

Beleggen via een app op je mobiele telefoon 

Waar je goud bij een wisselkantoor in de stad kunt kopen, koop je aandelen via een app op je telefoon. Het is zelfs mogelijk om het wisselgeld bij iedere transactie automatisch te laten beleggen via zo’n app. Wanneer je 0,70 euro betaalt in de winkel, wordt er in dit geval 0,30 euro automatisch belegt in aandelen. De eenvoud waarmee belegd kan worden trekt met name jongeren en studenten aan. Zij hebben vaak nog geen kennis over beleggen en proberen er op een zo laagdrempelig mogelijke manier kennis mee te maken. De app die het vermogen automatisch voor je belegt is er een voorbeeld van. Er zijn echter meer apps waarmee je binnen een paar minuten kunt starten met beleggen. Zonder risico is het allerminst, daar de eenvoud vaak ook zorgt voor gemakzucht.

Digitale valuta nog altijd in trek

Naast de beleggingen op de beurs en bijvoorbeeld een investering in goud en zilver, is ook het kopen van digitale valuta nog altijd populair. Met name jongeren kopen cryptomunten als Bitcoin en Ethereum, in de hoop dat de waarde hiervan fors stijgt in de komende periode. Onlangs nog zette Bitcoin een nieuw record neer van boven de 60.000 Amerikaanse dollar. De vorige top van enkele jaren terug lag nog op een bedrag van iets meer dan 20.000 Amerikaanse dollar. 

advertentie
advertentie
advertentie