Afbeelding
Foto door form PxHere

Laadpalen in Barneveld

16 juli 2021 om 13:36 Partnercontent

De opmars van de elektrische auto verloopt snel. Steeds meer mensen kiezen ervoor om elektrisch te gaan rijden omdat dit een milieuvriendelijk alternatief is op brandstofauto’s. Maar al die elektrische auto’s moeten ook geladen worden. De meest efficiënte manier om een elektrische auto te laden is aan een laadpaal. Bij voorkeur aan een eigen laadpaal, omdat je dan pas echt kan genieten van de voordelen van elektrisch rijden.

Voordelen van een eigen laadpaal

Als je een eigen laadpaal hebt hoef je je nooit druk te maken of er wel een plek vrij is om de auto te laden en kun je de auto ’s nachts en voor de deur aan de stroom leggen. Zo weet je zeker dat je elke dag met een volle accu kan vertrekken. Wanneer je een eigen laadpaal hebt, betaal je enkel het tarief van je energieleverancier. In Nederland betaal je per kWh tussen de 21 en 35 cent. Bij een openbare laadpaal betaal je al snel 30 tot 59 cent per kWh. Thuis laden is dus een stuk voordeliger dan laden bij een openbare laadpaal. Bovendien kun je een eigen laadpaal afstemmen met de auto, zodat de elektrische auto altijd zo efficiënt mogelijk geladen wordt.

Kosten van een laadpaal

Als je een laadpaal wil laten installeren zijn er een aantal kosten waar je rekening mee moet houden. Kosten laadpaal thuis? Dat varieert per situatie. Er zijn namelijk een aantal keuzes die je moet maken die de prijs van een laadpaal beïnvloeden. Wil je een ‘simpele’ laadpaal of wil je liever een laadpaal die over allerlei slimme functies beschikt? De prijs van een laadpaal varieert tussen de 500 en 1.200 euro. Ook komen er nog kosten bij voor de installatie van een laadpaal. Ook hier zijn geen standaardprijzen aan verbonden omdat dit afhangt van hoeveel werk er verricht moet worden. Gemiddeld kost het tussen de 300 en 2.000 euro om een laadpaal te laten installeren. De gemeente Barneveld stelt op dit moment geen subsidie beschikbaar voor de installatie van een laadpaal.

Openbare laadpunten in Barneveld

Voor wie niet in de gelegenheid is om een eigen laadpaal te laten installeren, heeft de gemeente Barneveld als doel om een openbaar netwerk van oplaadpunten te bouwen. Zo zijn er in 2020 tientallen nieuwe laadpalen geplaatst. Laadpalen worden geplaatst op locaties waar ze goed gebruikt worden en waar ze toegankelijk zijn. Een openbare laadpaal kan gebruikt worden door iedereen en is nooit gekoppeld aan één gebruiker. Waar je de openbare laadpunten in de gemeente Barneveld kan vinden, kun je zien in dit actuele overzicht.

Een openbaar laadpunt aanvragen

Er gaat niks boven een eigen laadpaal thuis, maar als je niet over eigen grond beschikt kan je openbaar laadpunt aanvragen bij de gemeente. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een kentekenbewijs of een leasecontract van een elektrische auto. Als je op dit moment nog niet in het bezit bent van een elektrische auto, maar verwacht om er binnen 3 maanden een te ontvangen, kun je alvast een laadpaal aanvragen. Je moet dan kunnen aantonen dat je een elektrische auto hebt aangeschaft door middel van een koopovereenkomst of dat je er een gaat leasen door middel van een verklaring van de leasemaatschappij. Daarnaast moet je ook ingeschreven staan bij de gemeente Barneveld of kunnen aantonen dat je minimaal 28 uur per week werkt in Barneveld.

Na de aanvraag controleert de gemeente of je niet in het bezit bent van eigen grond. Vervolgens kijkt de gemeente of de bestaande laadcapaciteit binnen een straal van 200 meter voldoende is. Als er niet voldoende laadcapaciteit is wordt er een extra parkeervak aangelegd of wordt er een nieuwe laadpaal geïnstalleerd. De gemeente streeft om dit binnen twee tot vier maanden te realiseren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie