Afbeelding
Chris van Ee
Van onze partner

‘Steeds meer laadpalen bij woningen en bedrijven’

5 december 2020 om 12:10 Natuur en milieu

BARNEVELD De vraag naar laadpalen voor elektrische auto’s is dit jaar explosief gestegen. Dat constateert Chris van Ee van Campus Installatietechniek. Het Barneveldse bedrijf plaatst ze geregeld bij woningen en bedrijven.

In opdracht van de Kooijman Autogroep realiseerde Campus recent bijvoorbeeld laadpalen bij diverse Kia-dealers in Nederland, onder meer in de werkplaats, bij afleverruimtes en op parkeerterreinen.

Uit cijfers van de overheid blijkt dat er in Nederland momenteel 250.000 stekkerauto’s rondrijden, een stijging van 25 procent ten opzicht van het begin van dit jaar. Van Ee: ,,Hoewel niet iedereen enthousiast is, wint ‘groen’ rijden snel aan populariteit. Ik ben soms ook verbaasd over hoeveel Tesla’s en andere elektrische auto’s je ziet rijden.’’

AANDACHTSPUNTEN Meer elektrische auto’s betekent automatisch ook meer vraag naar laadpalen. De gemeente Barneveld liet er tientallen plaatsen in de openbare ruimte. Ook bij woningen in de regio Barneveld realiseert Campus laadpalen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn volgens Van Ee de staat van de meterkast, de beoogde locatie, de eventuele behoefte aan krachtstroom (afhankelijk van benodigde hoeveelheid kWh) en de mogelijke combinatie met zonnepanelen. Wie een eigen laadpaal heeft, betaalt enkel het tarief van de eigen energieleverancier. In Nederland ligt dat tussen de 20 en 25 cent per kWh. Een goede laadpaal is volgens Van Ee beschikbaar vanaf 1450 euro, inclusief btw.

VERPLICHT Bedrijven die een nieuw bedrijfspand bouwen of hun pand ingrijpend renoveren zijn sinds dit jaar wettelijk verplicht om per tien parkeerplaatsen minimaal één oplaadpunt te hebben. Bovendien moeten op tien procent van de overige parkeerplaatsen tenminste voorzieningen zijn getroffen om meer laadpalen te kunnen plaatsen in de toekomst, zoals mantelbuizen of bekabeling.

Van Ee verwacht dat de groei van elektrisch rijden doorzet. ,,Zeker als de kosten van elektrische auto’s blijven dalen en er ook meer tweedehands elektrische auto’s op de markt komen.’’

Aangeboden door Campus Installatietechniek

advertentie
advertentie
advertentie