Het dak van het rouwcentrum moet vervangen worden.
Het dak van het rouwcentrum moet vervangen worden. Gerwin van Luttikhuizen

Opinie: ‘Gemeenteraad had veel beter kunnen kiezen voor nieuw rouwcentrum in Barneveld’

29 maart 2024 om 08:20 Opinie

BARNEVELD In de Barneveldse Krant viel deze week te lezen dat de gemeente Barneveld opnieuw de portemonnee moet trekken voor het rouwcentrum ‘De Plantage’. Dit keer gaat het om een bedrag van bijna twee ton voor het vernieuwen van het dak. Volgens de gemeente betreft het werkzaamheden die over zes jaar gepland stonden. Vreemd. Je zou toch denken dat regeren vooruitzien is. Waarom is dit dakherstel niet naar voren gehaald bij de recente grondige renovatie? 

NIEUWBOUW In het verlengde daarvan wordt het steeds duidelijker dat de gemeenteraad  in 2020 veel beter had kunnen kiezen voor nieuwbouw van het uitvaartcentrum. In de samenleving bestond daar opvallend veel draagvlak voor, zo bleek uit vele honderden reacties na een publicatie in krant en op sociale media. De meerderheid van de raad ging evenwel op voorstel van het college van b. en w. toch akkoord met uitbreiding en renovatie, omdat nieuwbouw te duur zou worden. De kosten daarvan werden geraamd op anderhalf miljoen euro.

GEMISTE KANS Voor de grondige renovatie met uitbreiding werd een bedrag begroot van een kleine zes ton. Dat werd uiteindelijk ruim negen ton. Daar komt nu dus nog eens een kleine twee ton bij. Voor een paar ton meer had Barneveld een compleet nieuw rouwcentrum kunnen hebben, dat meer centraal tussen de bestaande en nieuwe begraafplaats gebouwd had kunnen worden. Een rouwcentrum ook waarin de binnenruimte ongetwijfeld aanmerkelijk hoger en lichter -de grootste wens van velen- zou zijn geworden.

Een gemiste kans. Een schoolvoorbeeld ook van zuinigheid die de wijsheid bedriegt.

Jur van Ginkel

Barneveld   

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie