Nadine de Rooij en Elise van Loenen.
Nadine de Rooij en Elise van Loenen. Pauw Media

‘Investeer in je relatie, ook in goede tijden’

2 oktober 2023 om 09:38 Maatschappelijk

BARNEVELD Een betere nachtrust, minder stress en een kleinere kans op een depressie of hartklachten: een goede relatie levert allerlei voordelen op, voor je gezondheid en voor je geluksgevoel. Maar hoe behoud je een goede relatie? ,,Investeer in elkaar, ook in goede tijden.”

Als systeemtherapeutisch werker en generalist sociaal werk bij Elan Barneveld voeren Nadine de Rooij en Elise van Loenen regelmatig gesprekken met stellen en gezinnen. ,,Het is altijd mooi om te zien dat beide partners milder naar elkaar worden als ze elkaar beter begrijpen”, vertelt Nadine. ,,Een gezonde relatie heeft niet alleen effect op hoe je je voelt, maar ook op de sfeer binnen een gezin.” 

VERBINDING Mede daarom benadrukken Nadine en Elise het belang van investeren in je relatie, juist als er nog geen vuiltje aan de lucht is. Elise: ,,Blijf je best doen om elkaar écht te spreken en probeer dan ook de diepte in te gaan.” Dat kan al door simpelweg te vragen hoe iemands dag was. Of plan regelmatig een vaste avond met z’n tweeën in, tipt Elise: ,,Zet alle schermen uit en neem de tijd voor een goed gesprek. Dat kan met behulp van speciale vragenkaartjes voor stellen. De vragen zijn vaak gericht op verbinding maken met elkaar, mocht je dat lastig vinden. De meeste relaties eindigen immers niet wegens een gebrek aan liefde, maar een gebrek aan verbinding.” 

Met name de tropenjaren kunnen uitdagend zijn. In de waan van de dag vergeten jonge ouders niet zelden om te investeren in hun onderlinge relatie, weet Nadine. ,,Terwijl kinderen er juist veel baat bij hebben als hun ouders een sterk team vormen. Daarin kun je ook het goede voorbeeld geven.” Dat betekent niet dat je relatie perfect moet zijn, benadrukt ze: ,,Je kunt juist laten zien hoe je ruzies samen oplost.” Bij stellen die veel kibbelen over kleine dingen, zoals huishoudelijke taken, spelen onderliggende conflicten soms een rol. ,,Eén van de twee voelt zich bijvoorbeeld niet gezien of gehoord. Door het gesprek aan te gaan, krijg je meer begrip voor elkaar.” 

STERKE STELLEN ,,Soms helpt het als je daarbij een duwtje in de rug krijgt”, vervolgt Elise. Daarom riep ze de training ‘Sterke Stellen’ in het leven, die eind oktober weer van start gaat. De training bestaat uit zeven modules waarvan er vier online en drie bij brasserie Bij Corin plaatsvinden, in het centrum van Barneveld. ,,We creëeren een leuke, informele sfeer, waarbij stellen samen aan een tafeltje zitten met een hapje en een drankje.” 

Tijdens de training komen thema’s als liefdestalen, conflicten en seksualiteit aan bod. ,,Je leert op een nieuwe manier gesprekken te voeren en jullie liefde voor elkaar vorm te geven in het leven van alledag. De training is bedoeld voor iedereen die op een laagdrempelige manier meer wil leren over zijn of haar relatie en partner. Ieder stel is welkom.” Een soort APK voor je relatie, vult Nadine aan: ,,Er hoeft geen sprake te zijn van problemen, iedereen heeft baat bij verdieping. We vinden het juist mooi als het normaler wordt om je relatie te onderhouden en om twijfels of zorgen openlijk te bespreken met je omgeving.”

Wie liever één op één begeleid wordt, kan met zijn of haar partner terecht bij de relatiegesprekken van Elan. ,,Daarbij gaan we in een aantal ontmoetingen dieper in op ingesleten patronen en proberen we die te doorbreken. Vaak helpt het al om terug te denken aan het moment dat je voor elkaar viel en waarom die ander je toen blij en gelukkig maakte. Het blijft mooi om stellen na een goed gesprek weer naar elkaar te zien lachen.”  

Dit artikel wordt u aangeboden door Elan Barneveld.

advertentie
advertentie
advertentie