Afbeelding
gemeente barneveld

Negentien kandidaten voor burgemeesterspost Barneveld

Maatschappelijk

BARNEVELD In totaal negentien kandidaten hebben zich gemeld om Jan Luteijn op te volgen als nieuwe burgemeester van Barneveld. Er schreven zestien mannelijke en drie vrouwelijke kandidaten. De jongste is 39 jaar oud, de oudste is 65.

Dat laat de provincie Gelderland weten. Tot afgelopen vrijdag konden belangstellenden hun sollicitatiebrief sturen aan John Berends, de commissaris van de Koning in Gelderland. Onder de belangstellenden bevinden zich drie kandidaten die momenteel elders burgemeester zijn of die functie in het verleden hebben uitgeoefend. Daarnaast zijn er acht (oud-)wethouders en twee volksvertegenwoordigers bij. ,,De overige zes kandidaten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals de overheid of dienstverlening.’’

SELECTIE Over een maand voert Berends samen met de kabinetschef van de provincie gesprekken. ,,Vervolgens bespreken zij alle sollicitanten met de vertrouwenscommissie uit de Barneveldse gemeenteraad.’’ Daaruit wordt een selectie van de beste kandidaten samengesteld, waarmee de commissie de procedure vervolgt. Uiteindelijk komt deze commissie met een advies aan de gemeenteraad, die op haar beurt een aanbeveling vaststelt. Die aanbeveling wordt dan, met een advies van Berends, aangeboden aan minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Als de koning en de minister het Koninklijk Besluit hebben ondertekend, kan de kandidaat door Berends beëdigd worden.

De verwachting is dat de gemeenteraad zich medio december buigt over de aanbeveling. In dat geval wordt de nieuwe kroonbenoemde burgemeester van Barneveld begin februari geïnstalleerd. 

WARM HART EN LEF De basis vormt de profielschets, die de afgelopen tijd is opgesteld en waar meer dan zevenhonderd inwoners van de gemeente Barneveld via een vragenlijst aan meewerkten. Uit die schets kwam naar voren dat Barneveld op zoek is naar een burgemeester met een ‘warm hart’ en voldoende lef. Bovendien moet hij of zij zichtbaar in de samenleving zijn.

De nieuwe burgemeester staat meerdere grote uitdagingen te wachten. Dan gaat het niet alleen om de verwachte groei van de gemeente naar 80.000 tot 85.000 inwoners in 2040, maar ook onder meer de ontwikkelingen in de landbouw, de overstap naar duurzame energie, de verbetering van de luchtkwaliteit en het behoud van het karakter van elk van de negen dorpen.

Wouter van Dijk

advertentie
advertentie