Afbeelding
AberMedia

Boerenprotest Kootwijkerbroek: herdenken en toch niet naar Apeldoorn

Maatschappelijk

KOOTWIJKERBROEK Tientallen boeren met trekkers, vergezeld van een groot aantal vrachtwagens en auto’s, zijn woensdagavond rond negen uur vanaf een weiland in Kootwijkerbroek onder luid getoeter vertrokken richting Apeldoorn. 

De boeren wilden daarmee steun betuigen aan tien boeren die dinsdag tijdens boerenprotesten in Oost-Nederland zijn aangehouden. Voor zover bekend zaten negen van hen woensdag nog in de cel. Dat zou in het politiebureau in Apeldoorn zijn.

Het plan was om via Harskamp, Otterlo en Hoenderloo naar het Van der Valkhotel De Cantharel vlakbij Apeldoorn te rijden en daar weer om te draaien. Zover kwam het niet, want de organisatie kreeg al snel te horen dat de politie de entree van Apeldoorn bij het A1-viaduct had geblokkeerd met politievoertuigen. Bovendien had burgemeester Ton Heerts woensdagavond een noodverordening afgekondigd voor een groot deel van Apeldoorn om de politie meer armslag te geven. 

Om het boerenprotest niet te laten escaleren, koos de organisatie ervoor om bij de rotonde in Otterlo niet richting Apeldoorn te rijden, maar om via Wekerom en Harskamp naar Stroe te gaan. Daar wachtte op de Houtbeekweg langs het spoor gesponsorde frisdrank en werd nog even nagepraat.

MINUUT STILTE De actie begon met een plechtigheid bij een zelf gemaakt ‘landbouwmonumentje’ op een weiland bij de kruising Harskamperweg en Oosterbrinkweg in het buitengebied van Kootwijkerbroek. Er werden bloemen gelegd en een minuut stilte gehouden, omdat volgens de organisatoren de afgelopen week ,,meerdere boeren in Nederland zelfmoord hebben gepleegd’’.

,,We willen laten zien hoe dramatisch het er aan toe is in agrarisch Nederland. Wij moeten laten zien dat we samen sterk zijn, zowel in verdriet als in strijdbaarheid.’’Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De politieblokkade bij de entree van Apeldoorn.
Mobiele Eenheid bij de Europaweg in Apeldoorn.
advertentie
advertentie