Afbeelding
Wouter van Dijk

Raad van State blokkeert woningbouwplan nabij Hubo Voorthuizen

Maatschappelijk

VOORTHUIZEN/DEN HAAG De bouw van drie appartementenblokken naast bouwmarkt Hubo aan de Baron van Nagellstraat in Voorthuizen kan voorlopig niet doorgaan. De Raad van State heeft vrijdag het bestemmingsplan voor dit project van ontwikkelaar Brandsen Holding geschorst in afwachting van een later eindoordeel. De Raad verwacht dat het plan de eindstreep niet gaat halen. De gemeente Barneveld kan intussen wel bekijken of een reparatie mogelijk is.

De Raad is er nu niet van overtuigd dat er een aanvaardbaar leefklimaat zal heersen in de twaalf nieuwe woningen. De bij de bouwmarkt horende wasstraat ligt op zeer korte afstand van twee van de drie woonblokken. De eigenaar van het pand maakte daarom bezwaar tegen de woningbouw, omdat hij klachten verwacht en dan misschien zijn bedrijfsvoering moet beperken.

De gemeente heeft een geluidsonderzoek laten doen door deskundigen. Daaruit blijkt dat de wasstraat nu al te veel lawaai veroorzaakt bij een andere dichtbij gelegen woning. Vanwege die overlast moet de eigenaar van de bouwmarkt sowieso al maatregelen nemen. En die maatregelen, zoals een geluidwerende deur, zorgen volgens de gemeente ook voor een beter leefklimaat in de nieuwe woningen.

De Raad van State vindt die oplossing vooralsnog onvoldoende. De nieuwe appartementen liggen deels namelijk nog dichterbij de wasstraat (op een afstand van slechts enkele meters). Volgens milieurichtlijnen is een afstand van dertig meter tussen woningen en bedrijvigheid in deze omgeving wenselijk. Die afstand mag korter zijn, als uit geluidsonderzoek blijkt dat die kortere afstand geen probleem is. Maar daar twijfelt de Raad dus sterk aan. Daarom mag er voorlopig niet worden gebouwd.

advertentie
advertentie