,,Barneveld staat op plek 1, waar het gaat om het aantal stalbranden."
,,Barneveld staat op plek 1, waar het gaat om het aantal stalbranden." AberMedia

Lokaal Belang pleit voor ‘dieren-boa’

5 februari 2022 om 07:00 Gemeenteraadsverkiezingen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

BARNEVELD De gemeente Barneveld moet een speciale functionaris aanstellen die zich inzet voor dierenwelzijn. Het is een van de speerpunten in het programma van oppositiepartij Lokaal Belang voor de verkiezingen in maart.

De ‘dieren-boa’ houdt zich bezig met het bestrijden van alle vormen van dierenmishandeling. ,,Het is niet specifiek een Barnevelds, maar wel een breed maatschappelijk probleem”, stelt lijsttrekker Mijntje Pluimers. ,,Helaas gebeurt het veel te vaak dat mensen hun huisdieren verwaarlozen of mishandelen. Dat mogen we niet toestaan.”

Te meer is dit belangrijk, aldus Pluimers, omdat wetenschappelijk is aangetoond dat er een relatie bestaat tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. ,,De kans is groter dat, daar waar dierenmishandeling aan de orde is, dit een signaal kan zijn dat er ook sprake is van geweld in huis tegen vrouwen of kinderen. Natuurlijk hebben we al een signaleringssysteem opgetuigd om huiselijk geweld aan te pakken. Wij zeggen: houd een extra oog in het zeil.”

De dieren-boa kan eveneens worden ingezet in de strijd tegen stalbranden. ,,Helaas staat de gemeente Barneveld op plek 1 in Nederland, waar het gaat om het aantal stalbranden. Het zijn traumatische ervaringen en we moeten doen wat we kunnen om ze te bestrijden.” De nieuwe boa hoeft niet per se alle stallen in de gemeente te controleren op brandveiligheid, vindt Pluimers. ,,Het gaat om het brede perspectief van hoe je omgaat met dieren: mishandeling, stalbranden, bijtincidenten. Het is en-en-en. Wij vinden het een goed idee om iemand die daar affiniteit mee heeft een taak in te geven. Die persoon moet dan in nauw contact staan met de dierenambulance, het asiel en dierenartsen.”

Het worden de tweede verkiezingen voor Lokaal Belang, nadat de partij in 2018 vier zetels binnensleepte. Het verkiezingsprogramma van de partij is inmiddels gepresenteerd. Er is overigens een speciale versie gemaakt voor mensen met dyslexie. Het is uitgevoerd in een ander lettertype, waardoor het voor deze groep kiezers beter leesbaar is.

Jannes Bijlsma

advertentie
advertentie
advertentie