Afbeelding
Jan van Uffelen

Drie nieuwe besmettingen vogelgriep: Voorthuizen en Lunteren

20 april 2022 om 06:54 Dieren Vogelgriep 2022

VOORTHUIZEN/LUNTEREN Op een pluimveebedrijf met legkippen in Voorthuizen is dinsdag vogelgriep vastgesteld, meldde het ministerie van landbouw dinsdagavond kort voor middernacht. Vanmorgen werd bekend dat ook vogelgriep is geconstateerd op twee bedrijven met legkippen in Lunteren. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant. 

Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 26.000 kippen in Voorthuizen en de ongeveer 280.000 kippen op de twee pluimveebedrijven in Lunteren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Bovendien worden uit voorzorg nog vijf andere bedrijven met pluimvee geruimd die binnen één kilometer rond de besmette bedrijven in Lunteren liggen. ,,Deze bedrijven liggen in pluimveedicht gebied. Wanneer niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden’’, aldus het ministerie van landbouw. 

In de 1-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Voorthuizen liggen geen andere bedrijven met pluimvee.  

EXTRA MAATREGELEN Er zijn nu vijf besmettingen met vogelgriep in deze regio in een week tijd, na Barneveld (15 april) en Lunteren (12 april). Op 18 en 10 maart waren er ook al twee besmettingen op pluimveebedrijven in Lunteren.

,,Waar tot nu toe doorgaans besmettingen waarschijnlijk veroorzaakt werden door besmetting vanuit wilde watervogels, is het de vraag hoe deze recente besmettingen in de Gelderse Vallei tot stand zijn gekomen’’, meldt het ministerie van landbouw. ,,Het betreft een pluimveedicht gebied waar relatief weinig watervogels komen. Minister Staghouwer heeft de Deskundigengroep Dierziekten daarom gevraagd de situatie te duiden en gevraagd of er extra maatregelen mogelijk zijn om verdere verspreiding te beperken.’’

BURGEMEESTER ,,Wij zijn geschrokken van het feit dat opnieuw een prachtig pluimveebedrijf in onze gemeente is besmet met vogelgriep’’, reageert burgemeester Jan Luteijn in een persbericht. ,,We hoopten dat er niet meer bedrijven bij zouden komen. Er zijn al zoveel ondernemers hard geraakt; zowel door de ruimingen als door het vervoersverbod. Hoe triest is het, dat er nu ook in Voorthuizen een boer is die zijn kippen ziek heeft zien worden en geruimd ziet worden. Als college van burgemeester en wethouders leven wij erg mee met onze ondernemers in de pluimveesector, die het zwaar te verduren hebben.”

VOORTHUIZEN  Binnen de 3-kilometerzone van het besmette bedrijf in Voorthuizen liggen 25 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3-kilometerzone zijn al meegenomen in de bemonstering en monitoring na de besmetting in Barneveld van 15 april.

In de 10-kilometerzone liggen nog 232 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Lunteren van 12 april en Barneveld van 15 april.

LUNTEREN Binnen de 3-kilometerzone van de besmette bedrijven in Lunteren liggen 52 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3-kilometerzone zijn al meegenomen in de bemonstering en monitoring na de besmetting in Barneveld van 15 april.

In de 10-kilometerzone liggen nog 232 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Lunteren van 12 april en Barneveld van 15 april 2022.

De 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Voorthuizen.
De 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Voorthuizen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie