Afbeelding
Jan van Uffelen

Vogelgriep in Barneveld, acht pluimveebedrijven worden geruimd

15 april 2022 om 08:16 Dieren Vogelgriep 2022

BARNEVELD Bij een pluimveebedrijf in Barneveld is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een besmettelijke (hoogpathogene) variant. Dat meldt de Rijksoverheid. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de ongeveer 34.000 kippen op het besmette bedrijf aan de Peppelseweg geruimd.

Bovendien worden ook zeven andere pluimveebedrijven die binnen een straal van één kilometer liggen uit voorzorg geruimd. Dat heeft te maken met het feit dat Barneveld een pluimveedicht gebied is, meldt de Rijksoverheid. ,,Wanneer er niet preventief geruimd wordt, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.’’ In totaal zullen er naar schatting meer dan 200.000 kippen geruimd worden. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De bedrijven bevinden zich in de omgeving van de Peppelseweg.

DRIE EN TIEN KILOMETER Binnen een straal van drie kilometer rondom het getroffen bedrijf liggen 19 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden bemonsterd voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende twee weken intensief in de gaten gehouden op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. De hoogpathogene variant H5 is de gevaarlijkste. Daarbij kunnen virussen niet alleen de luchtweg- en darmcellen binnendringen, maar ook andere cellen van het lichaam, zoals die van de bloedvaten.

In de 10-kilometerzone liggen nog 229 andere pluimveebedrijven, voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

VREES IS WERKELIJKHEID,,Onze vrees voor een uitbraak van vogelgriep is werkelijkheid geworden’’, reageert burgemeester Jan Luteijn. ,,In het hart van de pluimveesector is een ondernemer getroffen. Dat geldt ook voor de zeven bedrijven eromheen. Ik ben geschokt dat onze gemeente juist vandaag diep geraakt wordt. We leven ontzettend mee met de ondernemers, de gezinnen en de sector. Ik heb de betreffende ondernemer laten weten dat we zullen doen wat we kunnen om hen te ondersteunen. De komende uren zal ik ook contact hebben met de zeven bedrijven die preventief worden geruimd. De impact op de pluimveebedrijven in het gebied is groot. Opnieuw wordt de hele sector sterk getroffen.“

FLINKE TEGENVALLER Landbouwminister Henk Staghouwer is geschrokken van de uitbraak in Barneveld. ,,Na een paar weken zonder vogelgriepbesmettingen is de besmetting in Barneveld - het hart van de pluimveesector - en eerder deze week in Lunteren een flinke tegenvaller. De impact is groot voor het betreffende bedrijf en de bedrijven in de directe nabijheid, hun gezinnen en de vele dieren die geruimd moeten worden. We blijven ons inzetten om de gevolgen van vogelgriep te beperken, met onderzoek naar een effectief vaccin en het aanscherpen van veiligheidsmaatregelen.”

In het kader van de besmetting op de locatie in Barneveld wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen, meldt de Rijksoverheid.

Wouter van Dijk

De 3-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Barneveld.
De 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Barneveld.
advertentie
advertentie
advertentie