Afbeelding
Archieffoto Erik van 't Land

Derde keer vogelgriep in Lunteren in ruim een maand tijd

12 april 2022 om 23:00 Dieren Vogelgriep 2022

LUNTEREN Op een eendenbedrijf bij Lunteren is dinsdag vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 8.500 eenden op dit bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dat meldt het ministerie van landbouw. Het is de derde keer in ruim een maand tijd dat in Lunteren vogelgriep is vastgesteld. Vrijdag 18 maart was dat op een kleinschalige pluimveehouderij met honderd vogels: eenden, ganzen en een paar kippen.
En donderdag 10 maart bij een biologisch pluimveebedrijf met circa 40.000 legkippen. Binnen een straal van één kilometer werden toen preventief nog drie andere pluimveebedrijven met circa 2.800, 28.500 en 26.500 dieren.

GEBLOKKEERD Binnen de 1-kilometerzone van het nu besmette eendenbedrijf nabij de snelweg A30 liggen volgens het ministerie nog drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd en de komende dagen intensief gemonitord op onder meer de gezondheid van de dieren. 

Binnen de 3-kilometerzone liggen 49 andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd. Twee van deze 49 bedrijven liggen net buiten de 1-kilometerzone en worden daarom ook intensief gemonitord. 

VERVOERSVERBOD In de 10-kilometerzone, waaronder ook een deel van de gemeente Barneveld,  liggen nog 235 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod voor alle vogels, broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels, mest van vogels en gebruikt strooisel.

Hoewel het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt, geldt er geen groter regionaal vervoersverbod, aldus het ministerie. ,,Omdat in dit gebied sinds 10 maart al een vervoersverbod geldt in verband met twee eerdere uitbraken in Lunteren, is het risico op verspreiding vanuit dit besmette bedrijf naar bedrijven binnen deze grotere regio klein.’’

TRACERING Vanwege de besmetting op het eendenbedrijf in Lunteren wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. ,,Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten aanvullende maatregelen genomen.’’

De 10-kilometerzone rond het besmette bedrijf in Lunteren.
De 3-kilometerzone rond het besmette Lunterse bedrijf.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie