Afbeelding
Tim van Donkersgoed

Vogelgriep op pluimveebedrijf in Putten

16 februari 2022 om 07:53 Dieren

PUTTEN Op een leghennenbedrijf in Putten is vogelgriep vastgesteld, meldt het ministerie van landbouw woensdagmorgen. Het gaat waarschijnlijk om een zeer besmettelijke variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 77.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen volgens het ministerie twee andere pluimveebedrijven. ,,Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.’’

In de 3-kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen zeven andere pluimveebedrijven, deze worden bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometer zone liggen 50 bedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie