Afbeelding
ANP

Daling in Barneveldse coronabesmettingen zet door

Corona

BARNEVELD Voor de tweede week op rij is het aantal Barneveldse coronabesmettingen gedaald. Waren het vorige week met in totaal 678 besmettingen al ruim driehonderd minder dan de week daarvoor, afgelopen week registreerde het RIVM in deze gemeente in totaal 551 besmettingen.

Dat blijkt uit recente cijfers van het RIVM. Of het door de landelijk aangescherpte maatregelen komt, is niet met zekerheid te zeggen, maar feit blijft dat ook de afgelopen week opnieuw bij flink minder Barnevelders het coronavirus werd aangetroffen. Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een daling van zo’n 43 procent.

ZIEKENHUIS Minder besmettingen, maar ook minder ziekenhuisopnames. De afgelopen week werden twee Barnevelders opgenomen in het ziekenhuis, wegens een coronabesmetting, de week daarvoor waren dat er zeven. Eén Barnevelder overleed aan de gevolgen van covid-19.

Volgens het RIVM is in Barneveld momenteel 71 procent van de inwoners van 18 jaar en ouder volledig gevaccineerd, voor 12 jaar en ouder is dat percentage 68. Landelijk gezien liggen die percentages op respectievelijk 85,2 procent en 83,4 procent. Landelijk gezien zijn er vijf gemeenten in Nederland met een lagere vaccinatiegraad onder volwassenen: Vaals (68 procent), Reimerswaal (66 procent), Neder-Betuwe (65 procent), Staphorst (61 procent) en Urk (35 procent). Barneveld staat samen met Rotterdam op een gedeelde zesde plaats als het gaat om de laagste vaccinatiegraad. De gegevens over de vaccinatiegraad zijn het laatst bijgewerkt op zondag 28 november.

NIET MEER HOOG IN DE LIJST Op landelijk niveau is het aantal coronabesmettingen in Barneveld vergeleken met andere gemeenten niet meer bijzonder hoog te noemen. Het is nu meer de situatie dat de besmettingscijfers in heel veel gemeenten hoog zijn. In meerdere gemeenten in met name de kop van Noord-Holland, Zeeland en Limburg is het aantal besmettingen afgezet naar inwoneraantal inmiddels hoger. In deze regio zijn het met name gemeenten als Bunschoten, Woudenberg, Scherpenzeel en Leusden met een hogere besmettingsgraad.

Wouter van Dijk

Afbeelding
advertentie
advertentie