Afbeelding
AberMedia

Politie verrast door relschoppers bij demonstratie in Barneveld

8 mei 2021 om 21:59 Corona

BARNEVELD De politie was verrast door de aanwezigheid van ,,een groep relschoppers’’ tijdens de protestmars van Police for Freedom zaterdagmiddag in Barneveld. Volgens een woordvoerder van de politie was vanochtend bekend dat een demonstratie zou worden gehouden, maar met de aanwezigheid van zo’n tachtig tot honderd ,,relschoppers’’ was geen rekening gehouden. Police for Freedom organiseerde een maand geleden in Baarn, eveneens op heel korte termijn, een demonstratie tegen het coronabeleid. Die verliep vreedzaam.

Vlak voor de start van de protestmars bij kasteel De Schaffelaar, vielen ze al op. Ze waren in zwart gekleed, hadden capuchons op en hadden hun gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt. Ook liepen ze achter vlaggen met daarop de logo’s van onder meer ‘Defend Rotterdam’, ‘Defend Amsterdam’, ‘Defend Den Helder’ en ‘Defend IJmuiden’. Volgens de politiewoordvoerder deden ze onder het mom van demonstrant te zijn mee aan de protestmars, maar waren ze uit op een confrontatie met de politie. Of de ‘Defend’-groepen bij de politie bekend zijn, kon ze niet zeggen.

Tekst gaat verder onder video.

 

GEWELD De demonstratie liep uit de hand, toen de politie wilde voorkomen dat de demonstranten het spoor over zouden gaan richting het centrum. Toen bleek volgens de woordvoerder dat zo’n tachtig tot honderd deelnemers aan de demonstrate heel bewust de confrontatie met de politie wilden aangaan. ,,Ze gooiden met stokken en stenen die ze van het treinspoor haalden. Deze mensen hebben echt het geweld opgezocht.’’ Een agent zou tijdens de onlusten tegen zijn hoofd zijn geschopt.

Tekst gaat verder onder video.


Er werden geen aanhoudingen verricht of boetes uitgedeeld, volgens de woordvoerder omdat tussen de mensen die gewelddadig werden ook vreedzame demonstranten liepen. ,,Er is daarom deëscalerend opgetreden. Wel is de wapenstok ingezet om het geweld te keren.’’

De politie gaat met behulp van beeldmateriaal op zoek naar de relschoppers die de agenten hebben belaagd. ,,We hebben eigen beeldmateriaal en er waren diverse livestreams. We zullen die beelden met veel belangstelling bekijken, geweld tegen hulpverleners heeft een heel hoge prioriteit.’’ 

NOODVERORDENING De betoging van actiegroep Police for Freedom trok volgens de organisatie in totaal zo’n duizend demonstranten. De gemeente werd er pas kort van tevoren over ingelicht. Burgemeester Jan Luteijn stelde een noodverordening in om de mars te verbieden. Mensen die toch kwamen, kregen wel anderhalf uur de tijd om te vertrekken. ,,Toen de organisatie daartoe opriep, vertrok een behoorlijk deel ook”, zegt de woordvoerder. Een minderheid van de deelnemers trok zich er niets van aan en sloeg in weerwil van de regels af naar het centrum.

Volgens Police for Freedom deden politiemensen, veteranen, marechaussees, zorgpersoneel en docenten mee aan de betoging. In de stoet waren inderdaad mensen te zien in militair uitziende uniformen en witte kleding die gebruikelijk is in de zorg. Maar of dat echt hun werkkleding is, was niet duidelijk. Deelnemers scandeerden teksten als ‘Liefde, vrijheid, geen dictatuur’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie