Afbeelding
AberMedia

Barneveld verbiedt demonstratie, wel tijd om af te schalen

8 mei 2021 om 12:53 Maatschappelijk

BARNEVELD De gemeente Barneveld verbiedt via een noodbevel een verrassingsdemonstratie met protestmars van Police for Freedom. Wel krijgen de naar schatting bijna duizend deelnemers tot één uur, half twee de tijd om ,,ordentelijk af te schalen en weer te vertrekken’’.   

Dat meldt gemeentewoordvoerder Cindy van Harmelen. ,,Dit is in overleg tussen de burgemeester, politie en justitie besloten. De demonstratie is niet 48 uur van te voren aangekondigd, zodat we gezamenlijk hadden kunnen kijken naar wat mogelijk is. En er is ook gewoon geen plek. Het is al druk in het centrum vanwege Moederdag en een deel van de Koewei bij kasteel De Schaffelaar is gereserveerd voor een bijeenkomst van een kerk.’’

Volgens de gemeente kan de veiligheid en gezondheid van deelnemers en inwoners niet gewaarborgd kon worden binnen de geldende coronamaatregelen. De organisator heeft het noodbevel volgens de gemeente onder protest aangenomen, maar gaf wel aan de betoging te beëindigen. In het noodbevel beveelt de burgemeester de deelnemers aan de mars om de kern Barneveld te verlaten.

MARS Protestorganisatie Police for Freedom kondigde zaterdagmorgen via Facebook een ,,vreedzame demonstratie’’ aan in Barneveld. Vele honderden demonstranten, afkomstig uit het hele land, verzamelden zich op het terrein bij kasteel De Schaffelaar. 

AFGESLOTEN Om 12.00 uur werd het startsein gegeven voor een ‘Mars van de menselijke verbinding’. De groep begaf zich met vlaggen, spandoeken en trommels richting de wijk Norschoten. Daar liepen ze over de Barnseweg, Norschoterweg en Wesselseweg weer via het Schaffelaarsebos terug richting Koewei. De politie heeft de toegang tot het centrum van Barneveld vanaf kasteel De Schaffelaar afgesloten. Ook de Mobiele Eenheid is ter plaatse.


GRONDRECHTEN Op de website van Police for Freedom staat dat de groep ,,opkomt voor het behoud van grondrechten’’. Enkele deelnemers dragen truien met de tekst ‘Alleen samen krijgen we de overheid onder controle’. De gemeente omschrijft het als een protest tegen de coronamaatregelen.

Police for Freedom hield zaterdag 10 april een soortgelijke demonstratie in Baarn, met tussen de 1.500 en 2.000 deelnemers. De demonstranten uitten zich tegen de coronamaatregelen en voor de vrijheid (van meningsuiting). De burgemeester van het Utrechtse dorp koos ervoor niet in te grijpen, maar de mars onder politiebegeleiding te laten doorlopen. De mars werd eerder met een noodverordening verboden in Hilversum en Apeldoorn.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie