Afbeelding
Pauw Media
Column

Afval prikken na een verjaardagspartijtje

7 juni 2021 om 10:54 Column

BARNEVELD Twee maanden geleden werd mijn zoon 5 jaar. Dat is druk. Er wordt niet alleen een verjaardag gevierd met taart en cadeautjes, er moeten ook bijna 30 traktaties geregeld worden voor op school en er wordt voor het eerst een kinderfeestje gevierd. Voor mij een drie weken lang durend geval pick your battles op het gebied van duurzaamheid. Mijn houvast zijn lijstjes op post-its waarin ik poog dit alles te organiseren en te plannen. Die lijstjes worden vervolgens overgeschreven in agenda’s en als to do’s in WhatsApp-gesprekken van mijn man en mij. Georganiseerde chaos. Een uitdaging voor mijn ‘groene ik’ om hier ook wat van te vinden en aan mee te doen. En als er dan een gebrek is aan tijd en energie, kan ik haar vrij gemakkelijk aan de kant zetten.

En zo geschiedde het dat ik op een avond achter mijn laptop belandde op de website van een online feest- en speelgoedwinkel en mijn bestelling voltooide. Mijn zoon zelf had nog geen één keer het woord ‘uitdeelzakje’ genoemd en ik liet ergens in een magazijn een veel te grote doos vullen met single use plastics, om mee te geven aan vermoeide kleuters die het thuis één keer aanraken waarna de ouder het stiekem onderin de PMD-zak propt. Waarom deed ik hier aan mee?

Plastic wordt gemaakt van grondstoffen die eindig zijn. Het is recyclebaar, maar in Nederland gebeurt dit met minder dan 50 procent van al het plastic en wereldwijd maar met 5 procent. Single use plastic belandt meestal bij het restafval of erger, in de natuur en onze oceanen, waar het serieuze negatieve gevolgen heeft voor dier en mens. Op mijn verzameling lijstjes schreef ik vegan chocoladetaart ter compensatie en morgen zou ik afval gaan prikken.

Een paar dagen later verscheen op het telefoonscherm van mijn man en mij de vraag van een bevriend stel: “Wat vinden jullie, wel of niet een uitdeelzakje? En zo ja, is een doosje bij-vriendelijk bloemenzaad een leuk alternatief of dan maar helemaal niets?” Ahum, mag ik even verdwijnen? Mijn man sloot het nogal turbulente WhatsApp-gesprek af met: ,,Nog van plan afval te prikken dit weekend? Wees welkom na ons kinderfeestje!” Een aantal dagen later praatte ik met een moeder op het schoolplein over traktaties. Ze vertelde over de verjaardag van haar zoontje. ,,Wat een werk hè. Dan vul ik ook nog altijd zo’n uitdeelzakje vol zooi. Met de volgende verjaardag geef ik een lolly mee of een zakje chips.” Bedankt moeder, voor dit begin. En weet je wat helemaal geen gedoe is? “Bedankt voor je gezelligheid, leuk dat je er was!”

Loís Sohilait

In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
Reageren? Mail barneveldsekrant@bdu.nl

advertentie
advertentie
advertentie