Jur van Ginkel benoemd tot Ridder in Orde van Oranje-Nassau

10 mei 2007 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Hoofdredacteur Jur van Ginkel van de Barneveldse Krant is donderdagmiddag in huize De Schaffelaar benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Ginkel neemt vandaag na 44 jaar afscheid van Koninklijke BDU Uitgevers BV.

Burgemeester Jos Houben reikte de onderscheiding uit. In zijn toespraak prees hij het werk van Van Ginkel. Hij sprak van ,,een buitengewone verdienste'' die uitgaat boven hetgeen wat van iemand in zijn functie verwacht mag worden.

Van Ginkel begon zijn loopbaan in 1962 als redacteur. Hij werkte voor een nieuwsblad dat driemaal per week verscheen. Sinds 1983 werd hij verantwoordelijk voor de redactionele inhoud van de Barneveldse Krant, een krant die sinds 1985 als dagblad zesmaal per week verschijnt: een unieke uitgave in Nederland, zo meldde de burgemeester. In mei 1992 werd Van Ginkel als algemeen hoofdredacteur verantwoordelijk voor alle uitgaven van de Koninklijke BDU Uitgevers.

Volgens Houben heeft Van Ginkel belangrijke bijdragen aan de groei van het uitgavenpakket geleverd, evenals aan de redactionele kwaliteit van de kranten en tijdschriften van het bedrijf. Ook was het volgens de burgemeester zijn verdienste om de redactie door belangrijke veranderprocessen te leiden. De verandering van de krant door uitsluitend lokaal/regionaal nieuws op de voorpagina te brengen, door een ander formaat te kiezen en door meer kleur en dikker papier te kiezen, getuigt volgens Houben niet alleen van moed maar zeker ook van visie. In tegenstelling tot de landelijke trend, nam mede door die wijziging het abonnee-aantal toe. Onder meer deze verdiensten waren aanleiding hem in 2006 uit te roepen tot 'moedigste hoofdredacteur van Nederland'.

In zijn werk zijn er nog meer verdiensten die bijdragen aan de stelling dat hij meer in zijn werk heeft gelegd dan mocht worden verwacht. Hierbij wordt met name gedoeld op zijn voorzitterschap van de Stichting Werkgemeenschap BDU, zijn bestuurslidmaatschap van de Nederlandse kabelkrantpers en zijn functies binnen de Nederlandse Nieuwsbladpers.

Naast de bijzondere prestaties in zijn werk, is bij Van Ginkel sprake van nog andere maatschappelijke verdiensten, meldde Houben. Zo is hij al meer dan dertig jaar voorzitter van de noteringscommissie, een commissie van de Stichting Agrarische Markten Barneveld en die wekelijks onder zijn leiding de eierprijzen vaststelt, is hij verder nauw betrokken bij het Sportgala Barneveld, is hij jurylid van het Business Event en is hij in de loop der jaren een veelgevraagd gespreksleider geworden bij allerlei maatschappelijke en politieke bijeenkomsten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie