Herman van de Kraats en Mike Smink (rechts) gaan er vol voor op 19 december.
Herman van de Kraats en Mike Smink (rechts) gaan er vol voor op 19 december. Pauw Media

Barneveldse wielrenners in actie tegen Duchenne

11 december 2020 om 11:44 Wielrennen

BARNEVELD ,,Het doel is belangrijker dan de prestatie, maar dat betekent niet dat onze prestatie niks voorstelt. Een feestje voor het achterwerk zal het niet zijn.” Een groep Barnevelders gaat op 19 december de strijd aan voor het sportieve goede doel, tegen de ziekte van Duchenne. ,,Onze fietsclub zet zich graag in voor het maatschappelijk belang.”

Aan het woord is Mike Smink, die samen met Jan Peter van Schaik en Herman van de Kraats het initiatief genomen heeft voor de actie die tot Pretzel tegen Duchenne is omgedoopt. Pretzel is de naam van de virtuele fietstocht die de deelnemers afleggen via het wielerplatform Zwift. Genoemde heren zijn lid van fietsclub De Man En Zijn Fiets, DMEZF. ,,In onze statuten staat dat de leden uiteraard fietsen maar ook elkaars problemen en uitdagingen delen. We zetten ons daarbij ook graag in voor goede doelen en het maatschappelijk belang. Medio 2015 kwam een aantal van onze leden voor het eerst in aanraking met de tot nu toe nog redelijk onbekende spierziekte van Duchenne. Door ons op deze manier in te zetten kunnen we die ziekte bekender maken én er tegelijk dus tegen strijden, door het ophalen van geld.”

HOMETRAINER Dit doet de club dus uiteraard op sportieve wijze. Zaterdag over een week, op 19 december, stapt een groep wielrenners hiervoor (volledig conform de huidige Covid-19 richtlijnen) op de fiets. Virtueel en vanuit huis dus op de fietstrainer via fietsplatform Zwift, maar ook op de mountainbike en racefiets. ,,We rekenen op zo’n veertig tot vijftig deelnemers, niet alleen leden. Zeker is wel dat alle leden hun verantwoordelijkheid voelen en geld proberen binnen te halen. Die prestatie op dat Zwift-platform is trouwens niet te onderschatten, het zijn 125 loodzware kilometers. Het is ook de allerlangste tocht die er bestaat op Zwift. Ik ben zelf inmiddels ook behoorlijk aan het trainen gegaan en kwam afgelopen weekend tot vier uur. Dat was al best zwaar, kan ik je vertellen. Het is ook geen feestje voor het achterwerk”, zo vertelt hij verder ook met een glimlach. Deelnemen aan het goede doel (al het geld gaat direct naar de Stichting tegen Duchenne) kan via een donatie van 12,50 euro of meer. Steunen vanaf de zijlijn kan ook, voor tien cent sponsoring per kilometer. De betrokkenen gaan uiteraard vol voor een zo hoog mogelijk bedrag. Smink concretiseert. ,,Zoals gezegd mogen ook niet-leden meedoen. Sommigen vinden zo’n lange rit op de fietstrainer een beetje dwaas en gaan liever de weg op of het bos in. Het is lastig om een eindbedrag in te schatten, maar het zou heel mooi zijn als we 2000 tot 2500 euro zouden binnenhalen. Niet alleen de deelnemers brengen dit bedrag op, ook via donaties zullen we het geld voor de ziekte van Duchenne op gaan halen.” Over naar de persoonlijke noot van Smink. Gaat hij erin slagen om de rit op Zwift uit te rijden? ,,Ja, dat zeker, daar ga ik vol voor. Ik heb dit jaar stiekem meer dan ooit gefietst. Maar nogmaals, het gaat niet om de competitie en de prestatie, maar om het goede doel. Daar draait alles om op 19 december!”

Voor meer informatie en eventuele deelname en sponsoring, kan contact worden opgenomen met Jan Peter van Schaik (jpa.schaik@wxs.nl/06-51223418) of Mike Smink (mike.smink@gmail.com/06-51198148). Ook kan de website duchenneheroes.nl/team-barneveld-hart-voor-spieren worden geraadpleegd.

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie